Human district – filmski festival u Beogradu!

Filmski festival “Human district”, zahvaljujući podršci opštine Stari grad, biće organizovan od 20. do 25. juna 2014. godine na različitim lokacijama u Beogradu. Festival ima za cilj promociju i unapređenje poštovanja i zaštite ljudskih prava. Događaj se sastoji iz filmskog forumskog, medijskog, muzičkog programa, kao i foruma o ljudskim pravima. Osnovno polazište foruma jeste da je životna sredina osnovni preduslov za ljudska prava, i da bez životne sredine nema ni ljudi, pa ni ljudskih prava. “Human district”, čiji je moto “Pokaži, ukaži, osnaži”, podržali su poznati glumci Mirjana Karanović i Lazar Ristovski, kao i mnoge druge ličnosti sa domaće kulturne scene.

Otvaranje festivala je u petak, 20. juna u Domu Sindikata sa početkom u 20:00 projekcijom filma “Saving Face”, autorke dokumentaraca Sharmeen Obaid-Chinoy, dobitnice nagrada Oskar i EMI.

Od 21. do 25. juna projekcije će biti na otvorenom. Raspored po danima je:

  • 21.06. BETON HALA, PRISTANIŠTE
  • 22.06. PARKING KOD SIMPA I LASTA STANICE
  • 23.06. KALEMEGDAN, ZVEZDIN KOŠARKAŠKI TEREN
  • 24.06. PARK ISPRED PALASA
  • 25.06. PAROBROD TEATAR, SALA

Program festivala usmeren je na komunikaciju sa identifikovanim ciljnim grupama kroz projekciju filmova koje su birali najugledniji svetski i domaći filmski umetnici i branioci ljudskih prava, aktivnosti interaktivnog sadržaja koje podstiču učešće pojedinaca i zajednice u oblasti ljudskih prava. Filmovi koji će se prikazivati tokom pet dana festivala su: “Saving face”, “Out of this world”, “Muški film”, “The devil”, “Oil field Meсторождение“, “E-Wasteland”, “Ennajeh brave woman”, “GÜLÇIN”, “It started with trees”, “The bird man of red road”, “99,9% guilty”, “Beneath heaven”, “Love and rubbish”, “Hidden valley”, “Short message”, kao i film “Čvrste kosti“.

Selektor dokumentarnih filmova je Vladimir Perović. Diplomirao je filmsku i TV režiju na FDU Beograd. Njegovi kreativni dokumentarci prikazivani su po festivalima širom sveta. Selektor dukometražnog filma je Mladen Đorđević, koji je diplomirao filmsku i tv režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Autor je više kratkih igranih filmova i dokumentaraca koji su sa uspehom prikazivani kod Human Disctrict Forum je druga programska celina festivala koja je komplementarna sa filmskim programom. Cilj forumskog dela je iniciranje diskusije o ljudskim pravima i životnoj sredini (pravo na životnu sredinu i aspekti životne sredine u ljudskim pravima), izgradnja kapaciteta stejkholdera i pružanje platforme za razvijanje partnerstva i saradnje po pitanju ljudskih prava i životne sredine.

Forumski program se sastoji iz dve komponente: Foruma o ljudskim pravima, koji se održava u UK Parobrod i ima kapacitet da primi do 70 učesnika i Zone ljudskih prava, koja se održava na Kalemegdanu i koja je otvorenog tipa. Prva godina i početak „Human District“ projekta ukazuje na to da festival pretenduje da postane jedan od uticajnijih projekata u Srbiji, koji će svojim delovanjem poboljšati poštovanje, zaštitu i unapređenje ljudskih prava.

Više informacija o festivalu Human district možete pronaći na sajtu: http://www.humandistrictfestival.com/ , a promo spot možete pogledati na http://vimeo.com/96358519.

[ratings]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *