Moćna stvar oko vrata

Da li znate da se obučete za svečane prilike? Pa, naravno da znate. Ako ste žensko, onda je to malo komplikovano, ali nije neizvodljivo, zahteva malo više angažovanja, dok, ako ste muškarac, onda je izbor vrlo jednostavan. Odelo, košulja, pa kravata! Čekajte, da li ste se nekad zapitali, zbog čega je to nepisano pravilo, posebno kravata? Čemu to?

Istorija kaže…

Da se ona u početku smatrala jako smešnim detaljem. Čak su je smatrali veoma opasnim detaljem u garderobi, jer su stezanjem grla neki muškarci mogli da se povrede. U starom Rimu je postojao običaj da se ne pokriva vrat, jer je nepokriven vrat predstavljao dostojanstvenog građanina. Međutim, narod se menjao te su više iz pomodarskih razloga počeli da pokrivaju vrat. U početku su to bile najlepše tkanine, poput svile ili muslina.

U prvoj polovini XVII veka, u Francusku su stigli vojnici-najamnici iz Hrvatske, koji su u svojoj garderobi imali nešto što se odmah svima dopalo. Bio je to krug od muslina ili svile koje se nosio oko vrata bez posebnog imena, ali jedinstven za sve vojnike. Od francuske reči croata, daljim izmenama je nastala kravata. Kada su Francuzi ratovali u vreme Luja XIV,vezivali su te kravate na zastave kada bi pobedili. Malo po malo, moda iz Francuske prelazi u Englesku, ali je tamo kravata u početku bila shvatana kao omotač koji bi recimo sakrio ožiljak na vratu ili zaštitio od hladnoće. Neki viši oficiri nosili su jako vezane kravate od čega ih je vrat boleo, pa su napuštali ovu modu. Duže vreme je kravata shvatana kao deo garderobe koji treba da zaštiti od hladnoće, nego kao ukras u muškoj garderobi. Verovali ili ne, danas se u Hrvatskoj od 2008. godine obeležava Dan kravate, svakog 18. oktobra.

Od mature do sahrane. Kravata za svaku priliku

Većina svečanih prilika u životu muškaraca mora da bude propraćena odgovarajućim odelom. Od mature, preko svadbe rođaka, razgovora za posao, sopstvenog venčanja, pa sve do sahrane, odelo zajedno sa kravatom predstavlja neizostavni deo odevanja. U čemu je tolika tajna?

Neka istraživanja govore da kada muškarac obuče odelo i stavi kravatu, njegova sigurnost u sebe se automatski poveća. Način na koji vas posmatra okruženje u potpunosti se menja. Odjedanput ste gospodin čovek. Neverovatno ali istinito, to malo parče tkanine zaista čini čuda.

Pravila, pravila, da bi me udavila…

Postoji veliki broj pravila o tome kako da nosite kravatu. Neka od osnovnih su sledeća.

Prvo i osnovno pravilo je da kravata ne sme biti izgužvana ili prljava. Samo vezivanje nije komplikovano.

Korak broj 1: Kravata se stavi oko vrata tako da širi kraj bude na desnoj strani, ako se radi o dešnjaku, odnosno na levoj strani ako je muškarac levoruk. Isti taj širi kraj mora da ima duplo veću dužinu od užeg kraja kravate.

Korak broj 2: Prebaciti širi kraj preko užeg, zatim obmotati jednostruko oko tog dela koji se nalazi sa leve, odnosno desne strane tela.

Korak br 3: Provući širi kraj kroz otvor nastao obmotavanjem i zategnuti, odnosno izravnati čvor.

Međutim, postoji još načina kako možete vezati kravatu.

[Best_Wordpress_Gallery gallery_type=”thumbnails” theme_id=”1″ gallery_id=”5″ sort_by=”order” order_by=”asc” show_search_box=”0″ search_box_width=”180″ image_column_number=”5″ images_per_page=”30″ image_title=”show” image_enable_page=”1″ thumb_width=”180″ thumb_height=”90″ thumb_click_action=”undefined” thumb_link_target=”undefined” popup_fullscreen=”0″ popup_autoplay=”0″ popup_width=”800″ popup_height=”500″ popup_effect=”none” popup_interval=”5″ popup_enable_filmstrip=”1″ popup_filmstrip_height=”70″ popup_enable_ctrl_btn=”1″ popup_enable_fullscreen=”1″ popup_enable_info=”1″ popup_info_always_show=”0″ popup_enable_rate=”0″ popup_enable_comment=”1″ popup_hit_counter=”0″ popup_enable_facebook=”1″ popup_enable_twitter=”1″ popup_enable_google=”1″ popup_enable_pinterest=”0″ popup_enable_tumblr=”0″ watermark_type=”none” watermark_link=”http://web-dorado.com”]

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *