Pokreni. Uči. Stvaraj. Živi dane vredne pamćenja!

Da li znate koji su to društveni problemi koji nas okružuju i sa kojima se svakodnevno susrećemo? Neki od izazova koje moramo prevazići su nedostatak obrazovanja, manjak liderstva, diskriminacija, ljudska prava itd. Za rešavanje prepreka koje nam se konstantno nameću, potrebno nam je da pokažemo svest o važnosti poboljšavanja našeg društva, inicijativu i spremnost na konkretne akcije. Mi verujemo da se ključ kreiranja pozitivnih promena u društvu nalazi među mladima širom sveta.

Da li treba da čekamo da drugi nešto urade za nas ili da se pokrenemo i koristimo prilike koje nam se pružaju? Jedna od prilika je i Global Citizen- internacionalni program volontiranja, namenjen mladim ljudima koji žele da rade na ličnom usavršavanju, otkrivanju novih i širenju svoje kulture.

Čini ga mreža projekata širom sveta koji su zasnovani na edukaciji i upoznavanju mladih sa temama poput multikulturalnosti i tolerancije, radu sa decom, širenju svesti o globalnim problemima, kao što su ljudska prava, siromaštvo, nepoznavanje drugih kultura i dr. Ovi projekti se realizuju u nevladinim organizacijama, školama, univerzitetima i letnjim kampovima.

Učesnici programa su studenti koji, po povratku sa prakse, imaju mogućnost da postanu proaktivni mladi lideri, pokretači pozitivnih promena u svom okruženju i društvu, a sve to zahvaljujući iskustvu koje stiču u različitim situacijama i radu u internacionalnom timu tokom prakse. Rešavajući određeni društveni problem, oni ostvaruju uticaj na stotine mladih sa kojima rade – na njhove veštine, znanje, način razmišljanja i motivaciju da i sami budu pokretači promena u svom društvu.

Ono što razlikuje prosečne mlade od lidera u društvu, jeste svest o problemima u okolini i svetu i želja da preduzmu nešto povodom toga, a program Global Citizen, prilagođen interesovanjima i mogućnostima mladih širom sveta, upravo pomaže stvaranju tih lidera.

Samo neke od zemalja u kojima se može učestvovati na praksama su Egipat, Tunis, Mađarska, Poljska, Brazil, Indija i Kina.

Više o programu i uslovima učestvovanja možete saznati na sajtu www.globalcitizen.rs (Fakultet organizacionih nauka u prijavi), kao i na Facebook stranici: www.facebook.com/globalcitizenserbia.

AIESEC je globalna mreža studenata koja razvija liderski potencijal mladih i pozitivno utiče na društvo. Prisustvom u preko 120 zemalja sveta, AIESEC predstavlja najveću organizaciju vođenu od strane studenata. Svojim programima internacionalnih praksi i organizacijom edukativnih i društveno odgovornih projekata, AIESEC pruža mladima jedinstvenu mogućnost za lični i profesionalni razvoj i ostvarivanje pozitivnog uticaja na društvo.

mk

AIESEC

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *