Aktivno leto

Za vreme letnjeg odmora, kad su svi na moru, organizovanje sportskih igara u kraju se malo teže ostvaruje, jer ekipa za basket broji dva člana, a za fudbal još i manje, tako da je letnje vreme idealno za solo sportove. Iako je leto savršeno vreme za gledanje serija i filmova koje smo propustili zbog silnih predavanja, kolokvijuma i ispita, to nije razlog da ovaj period provedemo u fotelji, gledajući TV. Naš savet je: „Ustani iz te fotelje i pravac razgibavanje“.

Trčanje

Trčanje

Savršen sport za jednu osobu, a još bolji ako je u društvu. Trčanjem se ne samo sagorevaju masnoće, već se i poboljšava ishranjenost tkiva, pojačava imunitet i jača srce. Kilometraža i brzina nisu bitne, važniji je način disanja i upornost. Što se tiče doba dana koje je najbolje za trčanje, najbolje je to da bude za vreme ili nakon zalaska sunca, kad temperatura vazduha malo opadne. Dakle, slušalice u uši, flaša vode u ruke i pravac do Ade ili najbliže staze za trčanje.

Plivanje

U reci, jezeru ili bazenu, plivanje je broj jedan sport po preporuci lekara. Ovim sportom se aktivira celo telo, poboljšava disanje, rad srca, varenje, jačaju se mišići i poboljšava mišićna izdržljivost. Za razliku od trčanja, vreme za plivanje je kad god vama odgovara, jer temperatura vazduha i nije bitna ukoliko ste redovno u vodi. Prednost plivanja nad trčanjem je odličan pogled na pripadnice lepšeg pola koje su oskudnije obučene nego van bazena (mada u poslednje vreme bikini više sakriva nego odeća „za grad“). Ne zaboravite kremu za sunčanje i naočare za sunce.

roleriVožnja rolera

Za sve one koji imaju sredstava da priušte sebi rolere, obavezno preporučujemo ovu vrstu rekreacije. Tokom vožnje rolera se izrazito dobro izgrađuje figura, što će se većini dama svideti. Pošto se zdravom načinu života sve više daje na značaju, srazmerno tome, povećava se i broj staza gde možete voziti rolere. Pored staze na Adi, ceo Novi Beograd i Zemun su spojeni stazama, pa ko voli-nek’ izvoli.

Vožnja bicikla

Pored toga što je idealno prevozno sredstvo, koje ne zagađuje okolinu, bicikl je i izvor zdravlja za sve one koji ga imaju. Iako je u Vojvodini jedno od glavnih vozila , malo južnije u glavnom gradu, situacija je drugačija. Zbog velikog broja automobila, voziti bicikl po putevima je malo otežano, tome doprinosi i veliki broj uzbrdica koje su za fizički neaktivnu osobu jako teške za savladavanje (za one koji se izležavaju po ceo dan, deluje kao Mont Everest). Jedini način je transport bicikla do mesta gde je označena staza za bicikl, što je malo teže zbog eventualnog izbegavanja kontrolora, a i gužve u autobusu, gde ćete bez reči dobiti kritike pogledom, zato što neko zbog vašeg bicikla nije mogao da uđe u autobus. Dakle, opet preporučujemo stazu na Adi gde možete iznajmiti bicikl na par sati ili čak ceo dan.

biciklisti

Aktivnosti u teretani

Za sve one koji tokom leta idu u teratanu radi oblikovanja svog tela, imamo jedno pitanje: gde si bio/la do sad? Ako od juna/jula idete u teretanu, prve rezultate dobijate krajem avgusta ili početkom septembra, i to ukoliko ste baš uporni možda i uspete nešto. Elem, ako se odlučite za ovu varijantu, najbolje bi bilo da krenete sa laganim kardio vežbama, a kasnije sve više prelazite na vežbe snage, kako ne biste odmah od starta dobili upalu, i odustali od čitavog vežbanja. Prednost teretane je klima uređaj, koji je tokom letnjeg perioda spas od toplotnog udara. Sve u svemu, telo za leto se pravi tokom zime, što ne znači da se leto provede spavajući.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *