Bora Todorović- sa „dasaka koje život znače“ otišao u legendu

Velikan sprskog glumišta, koji je obeležio srpski film ali i pozorišnu scenu dvadesetog veka, preminuo je danas (7. jula), u svojoj osamdeset i četvrtoj godini.

balkanekspresBora Todorović rođen je 5. novembra 1930. godine u Beogradu. Prve glumačke korake načinio je na sceni Beogradskog dramskog pozorišta ali ubrzo zajedno sa svojom sestrom, takođe slavnom glumicom Mirom Stupicom, odlazi u Zagreb gde igra uloge u Hrvatskom narodnom kazalištu. Po povratku iz Zagreba najduže je ostao u Ateljeu 212  u kome je odigrao i neke od kultnih predstava kao što su „Razvojni put Bore Šnajdera“, „Maratonci trče počasni krug“, „Radovan III“, „Čudo u Šarganu“, „Pseće srce“ ali i mnoge druge. Po osnivanju Zvezdara teatra postaje njihov član i tu ostaje.

Što se tiče karijere na filmu, može se reći da je tu ostavio još veći pečat jer nema filma u kome nije igrao neku od zapaženijih uloga. Pamtimo ga kao Đenku iz „Maratonaca“, kao Ahmeda iz „Doma za vešanje“, Žiku iz „Nacionalne klase“,  Goluba iz Kusturičinog filma „Underground“  ali je svakako najveći trag ostavila njegova uloga Luke Lebana u filmu „Profesionalac“ Dušana Kovačevića. Za ulogu Luke Labana dobio je u Kanu nagradu „Gran pri“ 2003. godine kao i nagradu Naisa na 38. Filmskim susretima u Nišu.

 Imao je veoma zapažene uloge i u našim najgledanijim TV serijama, kao što su „Vruć vetar“, „Gore dole“, „Balkan ekspres“ i mnoge druge. Dobitnik je mnogih pozorišnih i filmskih nagrada, poput nagrade Ćuran, Sterijine nagrade, zatim nagrade Zlatni medaljon Ljubiša Jovanović, Zoranov brk, Pavle Vujisić, Zlatna klapa, i nagrade  Dobričin prsten za životno delo.

profesionalac
“Profesionalac”

Otac poznatog glumca, Srđana Žike Todorovića, čovek uvek ozbiljnog lica čak i kada igra komedije, umetnik sa neverovatnom moći transformacije koji od 1956. godine (kada je odigrao prvu predstavu) pa do danas predstavlja jednu od najvažnijih karika u lancu koji vodi ka uspehu jednog filma, serije ili predstave.

Živeće kroz likove koje je tumačio i replike koje je izgovarao.

Izvori fotografija: b92.net, index.hr, rts.rs

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *