Letnja škola fotografije

Fotografija je najveći fenomen 21. veka i najdinamičnija grana umetnosti danas.

Prema nekim procenama, svake sekunde nastane više od 23 miliona fotografija, međutim, koliko ih ostane u našem sećanju?

Kvantitet nije kvalitet. Dobre fotografije se pamte, ali njih nije tako mnogo. One se po nečemu izdvajaju. Svetlo, kompozicija i vizuelni simboli usmeravaju i stavljaju posmatrača u željena stanja. Otkrivanje tajni i metoda kako fotografija utiče na nas i u čemu je njena moć, dešifrovanje rečnika vizuelnih simbola i uspešna primena fotografskih tehnika vodi do uspešnih radova koji plene našu pažnju. Fotografija je pričanje priče bez upotrebe reči. Ne fotografiše se samo okom, već znanjem, iskustvom i osećajem.

Šta čini fotografiju dobrom fotografijom saznaćete u letnjoj školi fotografije u organizaciji Centra za razvoj fotografije.

Sa velikim iskustvom u profesionalnoj i novinskoj fotografiji Centar za razvoj fotografije u okviru svojih aktivnosti, i radu na promociji fotografske umetnosti, pokreće letnju školu fotografije sa namerom da pomogne onima koji žele da razviju svoje fotografske potencijale i otkriju tajne i trikove profesionalnih fotografa i time potpuno promene svoje razumevanje fotografije i posmatranje sveta oko sebe. Škola im pruža mogućnost da zakorače u svet profesionalne fotografije i razviju lične potencijale i kreativne sposobnosti.

pas na adiBez obzira da li polaznici škole žele da postanu profesionalci ili imaju ambiciju da svoj rad razviju i uozbilje, škola fotografije Centra za razvoj fotografije će im omogućiti da svoje ambicije realizuju. Individualan, praktičan rad u malim grupama pruža sve mogućnosti za željeni razvoj. Škola fotografije počinje sa radom 12. jula, a glavni cilj ove škole je da okupi zainteresovane i pokrene svest kod njih o tome koliko je važno vladati fotografijom u vremenu u kome ona dominira. Rok za prijavu je 11. jul.

Kada se vratite sa letovanja, ako nemate fotografije da pokažete prijateljima i da ih postavite na društvene mreže – to znači da niste ni bili tamo. Koliko god se trudili da imate sjajne fotografije, uglavnom vam ne polazi za rukom da proizvedete one vrhunske fotografije kao što to rade profesionalci. Svako se barem jednom u životu zapitao kako uspeva fotografima iz Nacionalne geografije da „uhvate“ tako dobar trenutak i da se njegovoj fotografiji dive milioni ljudi širom sveta. Centar za razvoj fotografije, kroz letnju školu, sada svima pruža šansu da otkriju tajne profesionalnih fotografa i da dožive jedinstveno iskustvo tako što će učestvovati u dinamičnoj i modernoj nastavi.

Polaznici će moći da iskažu svoju kreativnost i steknu osnovna znanja o fotografiji i svim njenim aspektima. Nastava će im omogućiti da razviju osećaj za skrivene detalje koje fotografija sadrži i moći će da razlikuju medijsku od PR i reklamne fotografije, što je ključno za razvijanje medijske pismenosti i savladavanje upotrebe fotografije kod polaznika.

Nastava je kreativnog, interaktivnog tipa po ugledu na savremene evropske škole, gde je polaznik u centru pažnje, ima slobodu i prostor da iskaže svoje mišljenje i ideje sprovede u delo. Rad sa profesionalnim fotografima pružuće bogato iskustvo, proširiti vidike, a nekima od polaznika će ova škola biti smernica u odabiru buduće karijere.

Sve informacije o Školi fotografije, upisu i toku nastave nalaze se na sajtu Centra za razvoj fotografije www.crf.rs.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *