NA POMOLU BLISTAVA, PEVAČKA KARIJERA! UPOZNAJTE ISAKA ŠABANOVIĆA!

Kako izgleda kad već kao tinejdžer počneš da živiš svoje snove, dodirneš zvezde, upoznaš idole. I kada se zaljubiš u pesmu, a njome dozivaš anđele. Na njihovim krilima letimo do Bijelog Polja, gde se čuju prvi taktovi obećavajuće karijere. Ovo je podneblje velikih dela, a septembar mesec novog početka. Tada će se roditi nova  ljubavna priča koju će nam otpevati Isak Šabanović, a dok je čekamo otkritiće nam detalje o svom kratkom, ali veoma uzbudljivom putu želja – svetu muzike.

Kada si muziku počeo da osećaš kao deo sebe, a kada je to sve preraslo u prvi bend, prve probe i svirke?

Oduvijek je muzika bila dio mene, jer sam od rastao uz oca koji je tada imao svoj bend, pa je ne rijetko i naša kuća bila sala za njihove probe ili pripreme za nastupe. Tako da sam vrlo rano počeo da oponašam oca, ali i druge pjevače, uz obaveznu koreografiju, koja bi najviše zabavljala moje bake.One su moji prvi fanovi. Nakon što sam upisao muzičku školu, odsjek klavir, postao sam i član dječijeg hora, međutim ,stalno sam težio nečem drugačijem inečem što bih htio sam da radim. Već sa svojih 14 godina sam na pravio prvi bend sa kojima smo počeli pop-rock da sviramo u mom podrumu, kada sam se pronalazio u pjesmama Bijelog dugmeta i drugih grupa.

Verovatno ste prvo radili obrade već postojećih pesama, šta je najčešće bilo na repertoaru?

Naravno, radili smo obrade exYu rocka i pop-rocka. Najčešće smo svirali pjesme Bijelog dugmeta, Index-a i ostalih bendova sa exYu prostora. U to vrijeme u našim godinama niko nije svirao, pa ni slusao, tu vrstu muzike.

Tvoj muzički uzor je jedan od najvećih pevača bivše zemlje MladenVojičić Tifa. Imao si priliku i da ga upoznaš. Reci nam nešto više o ljubavi prema njegovom i stvaralaštvu njegovih grupa,kao i o samom susretu?

Jao tom čovjeku mogu da pričam dan i noć pa opet sve tako. Prošle godine saznao sam da će održati koncert na Grbavici u Sarajevu i to zamislite baš na moj18–ti rođendan. On je obilježavao 33 godine rada, a ja sam se osjećao da je to bio poklon za mene. Poslije toga sam ga sreo i konačno upoznao u jednom pabu u Sarajevu, gdje smo pričali pola sata. Pričao sam kako volim da pjevam njegov repertoar, šta sve volim i čak sam mu rekao da imam njegov portret na mom zidu u sobi i kako mi je poklonio koncert. Zahvalio mi se na tome i zagrlio sam ga kao da me poznaje 100 godina.

Isak Sabanovic sa Tifom

Interesantna je priča o tome kako je nastala tvoja prva pesma „Slatki anđele“, možeš li da je podeliš sa našim čitaocima?

Pa ja bih rekao da je to sve ispalo slučajno, da je baš čekala mene 11 godina. Zanimljivo je da je ta pjesma bila na  „lageru“ bjelopoljske rok grupe Crna dama i da se za 11 godina ni je snimila. Ali jasam saznao da je toliko stara tek nakon 15 dana.

U septembru ćeš sa svojim timom raditi na novom singlu. Otkrij nam nešto višeo tome. Hoće li biti u sličnom fazonu ili ipak nešto drugačije, brže?

Stil će ostati isti, a po planu bi trebalo na jesen da izađe balada, a nakon toga brža pjesma. Ali, o tom potom.

Da li planiraš u skorije vreme neku svirku u Beogradu, i da publici u Srbiji predstaviš svoje pesme?

Naravno, da su mi ti planovi negdje u budućnosti, međutim, za sve postoji pravi trenutak, koji će, siguran sam, doći kada se za to stvore uslovi.

Nedavno si nastupio na “Internacionalnom festivalu tamburaških orkestara” u rodnom gradu sa “Bjelopoljskim tamburašima”. Kakvo je bilo to iskustvo za tebe?

Moj pokojni deda je bio član Bjelopoljskih tamburaša, kao i njegov brat, koji je u temeljio taj festival u gradu na Limu. Pa on daje moj otac bi osolista, a od prošle godine, na poziv članova tog tamburaškog sastava, gostujem i ja. Kako nam je to porodična crta, osjetio sam potrebu da se i ja oprobam u tojvrsti muzike. Dobro iskustvo, ali ljubav je ipak na strani roka i zabavne muzike.

Hoćes li možda učestvovati na nekom drugom festivalu sa autorskom pesmom?

Realno, festivali su najbolja mjesta za promociju mladih koji tek ulaze u tu priču. Međutim niti su svi festivali isti, a ponekad se ne vrednuju dobre pjesme i izvođači. Ako se pojavi neka dobra pjesma, što da ne, pokušao bih.

Isak Sabanovic 2

Kakvo je tvoje mišljenje o muzičkim takmičenjima poput “Xfaktora”?

Prijavio sam se zatakmičenje u Xfaktoru, međutim sada sam tek toga svjestan da nijesam prošao drugi krug zbog izbora pjesme. Dobro iskustvo us vakom slučaju.

Poruka za kraj, neki citati ili aforizam?

Pa, volim da citiram Tifu: ,,Živimo u Diznilendu,nadamo se hepiendu.”

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *