Vanja Udovičić: “Nemojte biti prosek”

Vanja Udovičić je rođen 1982. godine u Beogradu. Zvanje diplomiranog inženjera stekao je na Fakultetu organizacionih nauka, gde je osnovna akademska znanja upotpunio master studijama. Bio je kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije i jedan od najboljih vaterpolista sveta. U bojama reprezentacije Srbije osvojio je mnoga odličja, a jedino mu u plejadi zlatnih medalja nedostaje olimpijsko zlato. Od 2013. godine liderski dres reprezentacije zamenio je odelom ministra omladine i sporta. Kako se snašao u novim ulogama na ministarskoj poziciji i šta vidi kao glavne probleme mladih u Srbiji, pročitajte u daljem tekstu.

Vanja UdovičićKoja je najvažnija misija Vašeg mandata?

Prevashodni cilj Ministarstva omladine i sporta je da stvori uslove da svaki mladi čovek u Srbiji ima šansu da ispuni sve svoje potencijale ovde, a ne da bolji život traži u inostranstvu.

Na koji način ćete unaprediti ambijent u kojem živi omladina u Srbiji?

Unapređivanje ambijenta za život omladine u Srbiji je pitanje za sva ministarstva, i mi u saradnji s ostalim kolegama zaista dajemo sve od sebe da pokrenemo zapošljavanje, jer je to početna tačka za to da mladima bude dobro i u svim ostalim segmentima života.

Na koji način nameravate da poboljšate uslove za razvoj univerzitetskog sporta? U kom vremenskom roku planirate da uvedete fizičko vaspitanje na fakultete?

Vraćanje fizičkog vaspitanja na fakultete, na volonterskoj osnovi je ideja za koju se nadam da će naići na odobravanje univerziteta, jer su oni ti koji autonomno kreiraju svoje programe. Ipak, osim eventualnih finansijskih nedostataka, ne vidim razlog zašto ta ideja ne bi bila prihvaćena. Koristi bi bile višestruke. Zdravstvena slika mladih u Srbiji nije na zavidnom nivou, skoro 75 odsto stanovnika Srbije je nedovoljno fizički aktivno, a 18 odsto je gojazno. To može da se promeni ako ima volje. Inače, fizičko vaspitanje na fakultetima ne bi bila novost. Nekada je svaki student Beogradskog univerziteta morao da zna da pliva. Ko nije znao, morao je da nauči, a ko je znao, opredeljivao se za neki drugi vid organizovanog bavljenja sportom.

Na koji način planirate da motivišete i popularizujete mlade talente, članove Fonda za mlade talente?

Studentima iz Fonda za mlade talente na raspolaganju su brojne prilike za dalje profesionalno usavršavanje, ali ono na čemu je akcenat je njihovo zapošljavanje. Zaista želimo da im pomognemo da otvore vrata svojih budućih profesionalnih karijera i zato kontinuirano organizujemo susrete s poslodavcima, predstavnicima kompanija koje uspešno posluju u Srbiji. Poslednji primer je da smo 10 stipendista poslali u Kinu, na dvonedeljnu praksu u centrali kompanije „Huawei“. Naravno, na studentima je da iskoriste šanse koje im pružamo, da se svojim veštinama i znanjem nametnu poslodavcima.

Vanja UdovičićU kojoj meri je obrazovanje koje ste stekli na Fakultetu organizacionih nauka uticalo na Vašu poslovnu sferu?

Studije na FON-u za mene su bile dragoceno iskustvo. Važnost obrazovanja i lične nadgradnje su neupitne, i to se ne završava na samo formalnom obrazovanju, već bi, po mom mišljenju, trebalo da traje celog života.

Koliko bavljenje sportom utiče na razvoj ličnosti?

Bavljenje sportom, ne nužno profesionalno, već i rekreativno, u velikoj meri pozitivno utiče na razvoj ličnosti i kvalitet života. Disciplina i spremnost na odricanje od trenutnog zadovoljstva zarad veće vrednosti kojoj se teži su korisni alati u životu svakog čoveka. Zato se i trudimo da podstaknemo što više ljudi da sport i rekreaciju prihvate kao deo svoje svakodnevice.

Koje su najkorisnije lekcije koje ste naučili tokom karijere profesionalnog sportiste?

Profesionalno bavljenje sportom nije karakterističan način života, ali pruža lekcije koje svako može da primeni u svrhu ličnog napretka. Odricanje, disciplina, konstantan trud i rad samo su neke od njih. Takođe, kroz bavljenje sportom naučiš da poraz prihvatiš kao sastavni deo života, kao podstrek da se potrudiš još više, da analiziraš i ispraviš svoje greške.

Na koji dosadašnji uspeh ste najponosniji?

Sportskih uspeha je bilo mnogo, i zaista sam zahvalan što sam imao priliku da budem deo jedne sjajne generacije srpskog vaterpola. Verujem da uspeh na koji ću biti najponosniji tek predstoji, jer radimo na tome da stvorimo Srbiju koju će mladi videti kao dobru zemlju za posao i građenje porodice.

Šta biste poručili mladima u Srbiji koji se ne uklapaju u sistem prosečnosti i žele da se otisnu iz zone komfora?

Poruka za mlade koji teže da ne budu prosek je da su na pravom putu i da istraju na njemu bez obzira na sve prepreke na koje će naići, a biće ih mnogo. Svako preuzimanje rizika ojačava čoveka i problemi i razočaranja deo su svakog puta ka uspehu, ali jasno je da samo inovativno razmišljanje i akcije mogu doneti napredak, sve ostalo rezultira stagnacijom.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *