Počele prijave za TEDx konferenciju u Srbiji!

Prijave za predstojeću TEDx konferenciju u Srbiji samo što su počele, a već vlada veliko interesovanje. Ostalo je još malo mesta za fizičko prisustvo, a prijave traju do utorka, 9. septembra. Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem sajta www.tedxzemuned.net, na sledećem linku. Edukativni TEDx, jedna od svetski poznatih konferencija, zakazana je za 13. septembar u Madlenijanumu.

Da li ste znali da mladi ljudi koji imaju preko 1000 fejsbuk prijatelja imaju veću snagu da izanimiraju svoje okruženje od bilborda na Trgu republike? Svi smo urednici naših malih medija na društvenim mrežama, iako toga često nismo svesni. Govornici na TEDx konferenciji podsetiće nas da se lako izgubi kontrola nad sadržajima, a tada se javljaju uslovi za digitalno nasilje, koje je često još opasnije od onog tradicionalnog.

Na predstojećem TEDx-u saznaćemo i kako IT može da nam pomogne da zakrpimo rupu u asfaltu u našoj ulici, kako čak i naš komšija može uticati na pokretanje velikih IT projekata u zemlji, te šta sve to znači za Srbiju. Da li i Srbija može realno da bude Singapur, Juzna Koreja ili Izrael, ukoliko iskoristi svoje potencijale u IT-ju?

Da i sredovečna domaćica, majka troje dece, može da se zaposli u Google-u ili Facebook-u, kao softver developer i da uz pravo obrazovanje i dobru volju ništa nije nemoguće, posvedočiće nam iskustvo nekih od ovogodišnjih TEDx govornika. Oni će nas podsetiti da su neki od top developera u najčuvenijim svetskim web kompanijama po originalnoj vokaciji zapravo sociolozi, profesori fizičkog ili pravnici.

Ovo su samo neki od zanimljivih govora koji će imati prilike da čuju oni koji budu posetili konferenciju TEDxZemunED. Među govornicima će se naći i drugi zanimljivi predavači kao što su javnosti već dobro poznati stručnjaci Istok Pavlović, Srbijanka Turajlić i drugi. Više o govornicima pogledajte ovde.

Moto ovogodišnjeg TEDxZemunED glasi: „Don’t complain, act and change!“, a cilj konferencije je da se mladi podstaknu na razmišljanje o obrazovanju i promene nešto u društvu u kojem žive.

Konferenciju su podržali FoodPanda, SBB, EY, Doncafe, Centar za promociju nauke, SWA tim, Capturing ideas i Vinarija Mačkov podrum.

FoodPanda će ove godine večerom nagraditi pobednika koji pošalje najispirativniju fotografiju sa logoom TEDxZemunED, u okviru konkursa koji je otvoren. Pripremljene su i druge zanimljive nagrade, a više informacija o konkursu zainteresovani mogu saznati na samom sajtu.

Za sve one koji ne budu uspeli da sebi obezbede lično prisustvo, moći će da prate konferenciju putem live stream-a.

TEDx slika1

Inače, TED je skraćenica od reči Technology-Entertainment-Design. Prva konferencija održana je 1984. godine u Kaliforniji. Na TED-ovim konferencijama govorili su i osnivač Microsoft-a Bil Gates, Steve Jobs, bivši britanski premijer Gordon Brown i drugi. TED je vremenom postao oslonac za ideje koje menjaju svet kroz različite inicijative. TEDx su lokalni, nezavisno organizovani događaji, koji okupljaju ljude koji žele da dožive iskustvo TED-a. Oznaka x znači da je reč o nezavisnom događaju, organizovanom na osnovu licence koju izdaje TED.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *