Otkriveno novo vikinško utvrđenje

Arheolozi danskog Centra za zamkove (dela Muzeja jugoistočne Danske) i Univerziteta u Orhusu objavili su 4.septembra senzacionalno otkriće novog vikinškog kružnog utvrđenja kod Valea u blizini luke Keje, 40 kilometara južno od Kopenhagena. Ovo je peto poznato utvrđenje ovog tipa, i jedino novootkriveno u prethodnih šezdeset godina.

Šta su kružna utvrđenja?

Kružna utvrđenja su tekovina kralja Haralda plavozubog, prvog danskog hrišćanskog kralja. Sagrađene su oko 980. godine i tipične su za dansko doba Vikinga. Odlikuju ih zidine od nabijene zemlje i hrastovih greda pravilnog kružnog oblika okružene rovom sa oštrim koljem. Četiri kapije usmerene su na četiri strane sveta, a povezane su dvema stazama koje se seku pod pravim uglom u centru kruga, deleći unutrašnjost na četvrtine. U svakoj četvrtini su se nalazile drvene kuće, radionice i skladišta. Po svoj prilici su služile kao vojni objekti, iako je dokazano i prisustvo žena i dece u njima, a svakako su služile kao regionalni centri kraljeve moći i administracije. Bile su locirane tako da kontrolišu glavne kopnene puteve.

Iako je potrošeno mnogo resursa sa njihovu izgradnju, utvrđenja su ubrzo napuštena, pretpostavlja se, zbog političke krize izazvane smenom na prestolu. Istraživanja su započeta tridesetih godina prošlog veka, a do sada su bila poznata samo četiri utvrđenja: Firkat, Agersborg, Nonebaken i Treleborg. Listi je sada dodato i utvrđenje Vale.

Ostaci Treleborga, najbolje očuvanog kružnog utvrđenja
Ostaci Treleborga, najbolje očuvanog kružnog utvrđenja
Rekonstrukcija Firkata
Rekonstrukcija Firkata

Kako?

Nana Holm, kustos Centra za zamkove i Seren Sindbek, profesor arheologije srednjeg veka na Univerzitetu u Orhusu, primetili su pravilnu kružnu strukturu na polju kod Valea, pa su uz pomoć stručnjaka za arheološku geofiziku iz Jorka laserskom tehnologijom analizirali varijacije u magnetizmu tla i tako napravili pouzdanu mapu lokaliteta. Na taj način su saznali gde tačno vršiti iskopavanja i izbegli oštećenja koja bi mogla nastati nasumičnim iskopavanjima.

 

Iskopavanja Valea
Iskopavanja Valea

Šta sada?

Za sada su otkopane samo dve kapije, i čekaju se rezultati analize starosti drveta da se potvrdi da je ovo zaista jedno od utvrđenja Haralda plavozubog. Jedino se pouzdano zna prečnik utvrđenja, 145 metara, da se nalazilo u tada povoljnoj prirodnoj luci, i da je ovo mesto bilo poprište sukoba, jer je utvrđeno da su drvene kapije bile spaljene.

Ovo utvrđenje može pružiti nova saznanja o životu i vojnoj taktici Vikinga, koji se generalno smatraju narodom koji nije investirao u izgradnju utvrda, već koji ide u napade oslanjajući se na brzinu brodova i faktor iznenađenja. Naravno, ovo otkriće povlači i pitanje da li postoji još ovakvih utvrđenja.

 

Rekonstrukcija vikinske kuće, kakve su verovatno postojale i u Valeu
Rekonstrukcija vikinske kuće, kakve su verovatno postojale i u Valeu

 

Rekonstruisan zid utvrđenja Treleborg
Rekonstruisan zid utvrđenja Treleborg

Ostaci ranije poznatih kružnih utvrđenja su nominovani za upisivanje na Uneskovu Listu svetske baštine i svake godine ih poseti veliki broj turista iz celog sveta. Utvrđenje u Valeu bi moglo da postane još jedno od fantastičnih istorijskih spomenika Danske.

Izvori fotografija: guzzitech.dk, dva.destinationviking.com, openarchaeology.info, wideurbanworld.blogspot.com

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *