Prvi međunarodni festival saksofona u Srbiji – Belgrade Saxperience

Prvi međunarodni festival saksofona u Srbiji Belgrade Saxperience održaće se od 10. do 12. oktobra 2014. godine u Beogradu povodom jubileja – 200 godina od rođenja Adolfa Saksa, belgijskog izumitelja i inovatora muzičkih instrumenata, koji je sredinom XIX veka u Parizu patentirao prvi saksofon.

Na festivalu će nastupiti istaknuti saksofonisti iz Francuske, Belgije, Hrvatske i Srbije: Klod Delangl (Francuska), Milan Savić (Srbija), Gordan Tudor (Hrvatska), Anemos kvartet saksofona (Belgija), Kvartet saksofona Novi Sad (Srbija), Luka Ignjatović (Srbija), Bunford Gabor (Srbija), i Simfonijski orkestar RTS-a.

Predstavljanje klasičnog saksofona široj publici predviđeno je kroz tri koncerta u dve koncertne večeri. Prve večeri premijera koncerta za alt saksofon i gudački orkestar i koncert sa simfonijskim orkestrom u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca, a druge večeri solo recital saksofon sa elektronikom i zatim kvartet saksofona u Paviljonu Cvijeta Zuzorić.
Nakon klasičnih koncerata, u okviru programa „Koncert u kafeu“ nastupiće neki od naših najistaknutijih džez saksofonista u Kulturnom centru Beograda na Trgu Republike.
U nedelju, trećeg dana festivala predviđen je popodnevni koncert za decu „Upoznajte gospodina saksofona“ na platou ispred Kulturnog centra Beograda.

Pored nastupa, izvođači će održati i edukativni deo festivala u Galeriji Artget i na Fakultetu muzičke umetnosti, koji će moći aktivno da pohađaju učenici, studenti i profesori saksofona, dok će za ostale zainteresovane biti omogućeno pasivno učestvovanje.

Festival će biti prilika za okupljanje gde će saksofonisti, kompozitori i ostali muzičari moći da nauče nešto novo o saksofonu, razmene iskustva i ostvare kontakte sa istaknutim muzičarima iz regiona i sveta.

Organizator festivala je Udruženje saksofonista Srbije (USS). Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Kulturni centar Beograda, Francuski kulturni centar, Societe Generale Srbija i Ambasada Kraljevine Belgije.

logo sax expirience

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *