Vaša krvna grupa utiče na memoriju

Osobe sa ređim krvnim grupama mogu imati povećan rizik za razvoj problema sa memorijom, pokazuju najnovija istraživanja. Sudeći po istraživanju objavljenom u časopisu   Neurology, osobe sa AB krvnom grupom imaju duplo više šansi za razvoj kognitivnih oštećenja nego osobe drugih krvnih grupa.

krvne_grupe_1Naučnici su prethodno ustanovili povezanost krvne grupe sa vaskularnim zdravljem. Na primer, neke studije otkrile su da osobe nulte krvne grupe imaju niži rizik za razvoj srčanih bolesti i infarkta, koji mogu dovesti do gubitaka memorije i demencije u kasnijem životnom dobu.

Istraživanja koje je sprovodila doktorka Mary Cushman sa Fakulteta za medicinu Univerziteta u Vermontu, otišla su korak dalje. Oni su ispitivali vezu između krvne grupe i rizika od kognitivnih oštećenja. Za potrebe istraživanja tim je analizirao podatke više od 30 000 crnih i belih odraslih osoba iz SAD-a, koji su prethodno učestvovali u većoj studiji pod nazivom REGARDS ( razlozi za geografske i rasne razlike kod moždanih udara).

Istraživači su identifikovali 495 osoba kod kojih su se razvila oštećenja memorije u toku troipogodišnje studije, a zatim su ih uporedili sa sličnom grupom od 587 osoba koji nisu imali problema sa memorijom.

Otkriveno je da 6 % ljudi kod kojih su se razvila kognitivna oštećenja imaju retku krvnu grupu AB koju ima više od 4 % ukupnog stanovništva Amerike. Nakon usaglašavanja godina, rase, regiona i pola, oni sa AB krvnom grupom imali su više šansi za razvoj problema sa memorijom, govorom i pažnjom u poređenju sa ostalim krvnim grupama. Ovo često mogu biti uzroci za pojavu demencije, ali to nije bila tema ovog istaživanja.

Osim krvne grupe, istraživači su takođe ispitivali i nivo faktora koagulacije krvi koji se naziva faktor VIII. Otkriveno je da oni koji imaju viši nivo ovog faktora takođe imaju više rizika za razvoj kognitivnih oštećenja. Osim toga, prosečni nivo ovog faktora bio je viši kod osoba krvne grupe AB nego kod onih nulte krvne grupe.

Krvne grupeOva otkrića nisu iznenađujuća s obzirom da su prethodna istraživanja pokazala da osobe sa krvnom grupom AB ponekad imaju izmenjene karakteristike zgrušavanja krvi. Štaviše, tim doktorke Cushman je ranije otkrio da je krvna grupa AB povezana sa visokim rizikom za moždani udar. Visok nivo faktora VIII povećava šanse za stvaranje krvnih ugrušaka, a time se takođe povećava rizik za razvijanje srčanog napada i infarkta.

“Naša studija istražuje krvne grupe i rizik od oštećenja memorije, ali nekoliko ranijih studija je pokazalo da faktori poput visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i dijabetesa povećavaju rizik za oštećenje pamćenja i demenciju”, rekla je Cushman u svom saopštenju. Krvna grupa je takođe u vezi sa ostalim vaskularnim stanjima poput moždanog udara tako da nalazi ističu veze između vaskularnih problema i zdravlja mozga.

Iako je ovo istraživanje zanimljivo, ono ipak ne može da dokaže da krvna grupa AB povećava rizik za oštećenja memorije. Dakle potrebna su dalja istaživanja.

[Via American Academy of Neurology, Neurology, CBS News and BBC News]

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *