SKONUS reagovala na Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju

Studentska konferencija univerziteta Srbrije (SKONUS) je regovala na Izmene i  dopune Zakona o visokom obrazovanju koje su usvojene 10. septembra. Više o tome OVDE .

Problemi su se pojavili prilikom tumačenja Bolonjske deklaracije i sprovođenju reforme zasnovane na njoj. Same reforme su izgubile na intezitetu jer se ne sprovode kroz sve institucije koje su njome obuhvaćene, što znači da Ministarstvo, univerziteti, fakulteti, profesori i ostali organi, koji su direktno ili indirektno povezani, treba zajedno sa studentima da nose težinu reforme. U poslednje vreme to nije slučaj i studenti koji bi po Bolonjskoj deklaraciji morali da budu u centru obrazovanja postaju centar reformi.

Studenti pre sve svega zahtevaju da određenih promena u zakonima ne bude pre nego što se ne reše pitanja kvaliteta nastave i definisanja studijskih programa.

Zahtevi su podeljeni na kratkoročne, koji predstavljaju neopravdanu štetu nanetu studentima, a dugoročni bi trebalo da dovedu do konačnog rešenja problema sa kojim se godinama suočavaju.

Kratkoročni zahtevi:

  • Tražimo da broj obaveznih ispitnih rokova u školskoj 2014/2015. bude 6 (šest);
  • Studenti koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011, odnosno 2011/2012. godine zadržavaju pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, kao što je i do sada bila praksa;
  • Izuzetno od odredaba člana 94. stav 1. Zakona o visokom obrazovanju, status studenta koji ne završi studije do isteka roka koji je određen u tački 4 ovog člana, ne prestaje i produžava se do kraja školske 2015/2016. godine;

Dugoročni zahtevi:

  • Početak rada na izradi novog Zakona o visokom obrazovanju sa aktivnim učešćem relevantnih studentskih predstavnika u radnoj grupi koja bi radila na izradi tog Zakona;
  • Početak rada na pronalaženju dugoročnog rešenja problema kvaliteta nastave, opterećenja i nedovoljno jasno definisanih programa studija i studentskih kurseva sa aktivnim učešćem relevantnih studentskih predstavnika u radnoj grupi koja bi se bavila time.

Povodom početka nove akademske godine i neizvesnosti u kojoj se nalazi veliki broj studenata, SKONUS je uputio dopis predsedniku Vlade Republike Srbije, kao najvišoj instanci, sa navedenim zahtevima i zahtevom za hitan sastanak na kome bi pokušali da nađu adekvatan način za rešavanje postojećih problema, kako bi studentima omogućili izvesnost kao i jasan status u narednim školskim godinama.

Zbog toga što još nije dobio odgovor SKONUS će mirnim protestom iskazati svoje nezadovoljstvo, pre svega zbog načina komuniciranja sa studentima, a onda i zbog donesenih izmena i dopuna Zakona.

SKONUS

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *