Pohod na Amsterdam preko Praga i Minhena!

Na putovanje sa Fun Group agencijom – http://www.fungroup.rs/  smo krenuli smo oko 16h sa parkinga Sava centra, nismo se mnogo zadržavali na granicama, a u Minhen smo stigli prepodne. Prvo što smo obišli bili su Nacionalna opera i pozorište. Sam izgled ovog zdanja ostavlja bez daha. I prvo pitanje koje sebi postaviš je „Kako je čovek sposoban da napravi nešto ovako veličanstveno?“, mada ti je odmah jasno da će ti isto ovo pitanje odzvanjati narednih dana u glavi veoma često. Nakon opere i pozorišta, krenuli smo u galeriju stare i nove Pinakoteke, zatim na glavni trg Marienplac. Znaš, to je onaj trg na kome se nalazi čuveni sat Glokenšpil. Posle toga su nam rekli da imamo slobodno vreme do polaska za Amsterdam koji je bio planiran za uveče.

U glavni grad Holandije smo stigli ujutru i odmah krenuli u obilazak trga Dam, Rijks muzeja, Van Gogovog muzeja, bili smo i u dobro poznatoj Četvrti crvenih fenjera. „Iako ga zovu gradom slobode, kulture u Amsterdamu ne manjka, pa je tako ovaj grad mereno po kvadratnom metru, grad koji ima najveći broj muzeja u svetu“ istakao je vodič, pa je nastavio: „Da li znate da se čitav grad nalazi ispod nivoa mora, da najniža tačka Amsterdama leži na 6,7m ispod nivoa mora?“ Impresivno.

Ono što odmah možete da primetite jeste da je glavno prevozno sredstvo bicikl. Nije ni čudo što mnogi tvrde da Amsterdam ima više bicikala nego stanovnika. Ali poseban „šmek“ Amsterdamu daju oni kanali koji neodoljivo podsećaju na Veneciju zbog čega mnogi ovaj grad nazivaju „Venecija severa“. Nakon šetnje i obilaska otišli smo u hotel da se malo odmorimo jer smo kasnije planirali da odemo u neki od najpoznatijih gradskih pabova. Pravu atmosferu i duh grada upravo tamo možeš da osetiš.

holandija

Sledeći dan je bio rezervisan za upoznavanje tipičnih holandskih simbola – vetrenjača, klompi, sireva. Posetili smo jedno seoce, ne znam tačno kako se izgovara njegovo ime, ali znam da je poznat po vetrenjačama, a u gradiću Volendam su nas čekale klompe i ukusni sirevi. Duša Holandije, zar ne?

Petog dana ovog putovanja se veoma dobro sećam jer je na mene ostavio veoma jak utisak. Posle doručka smo krenuli u sedište Parlamenta Kraljevine Holandije i u Palatu Mira koji se nalaze u Hagu. Nakon ovog centra političkih dešavanja u Holandiji krenuli smo u njihovo najpoznatije letovalište – Ševeningen. Ta šetnja obalom Severnog mora je bila više nego opuštajuća. Nakon malog predaha, morali smo da krenemo, Roterdam nas je čekao. Da li si znao da je upravo ovaj grad najveća luka na svetu? Upoznavanje sa Roterdamom je trajalo par divnih sati, nakon čega smo morali da se oprostimo i vratimo u Amsterdam.

Sledeći dan je bio rezervisan samo za Amsterdam. Imali smo slobodno vreme do uveče kada smo krenuli za Prag. Amsterdam pruža toliko zabavnih, uzbudljivih, interesantnih sadržaja da ne možeš da se odlučiš šta prvo da posetiš, vidiš i doživiš.

prag

U prestonicu Češke, gde smo dočekali i Novu godinu, došli smo prepodne, ne sećam se koliko je tačno sati bilo, ali se sećam Karlovog mosta veoma dobro jer kad stojiš na njemu imaš osećaj da će svakog trenutka proći kočija u kojoj će sedeti devojka u velikoj balskoj haljini sa uzanim korsetom i prelepim kovrdžama koje su blago uvijene u punđu. Zapravo, ceo centar grada odaje takav utisak. Neverovatno, zaista. Posetili smo i katedralu Sv. Vita koja je toliko velika da ti stvara probleme pri fotografisanju. Nismo zaobišli ni staru kraljevsku palatu, Starogradski trg, narodni muzej i naravno pravu češku pivnicu. Neki su nakon toga ostali u centru Praga, a mi smo otišli na krstarenje Vltavom jer Prag i sa reke izgleda očaravajuće.

10629427_744167445650645_2080876207409640304_o

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *