11. Balkanima – festival animiranog filma

plakat BALKANIMA 2014Evropski festival animiranog filma, Balkanima, po jedanaesti put će se održati od 7. do 11. oktobra u Domu kulture Studentski grad. Iako festival u drugu deceniju ulazi bez svog osnivača, profesora Nikole Majdaka, novooformljeni umetnički tim festivala, u čijem sastavu su bliski dugogodišnji saradnici profesora Majdaka, nastaviće osnovnu ideju Balkanime, vodeći računa da se održi identitet i duh ovog značajnog festivala animiranog filma u regionu.

Članovi umetničkog i selektorskog tima festivala: Iva Ćirić (autor animiranih filmova), Jelena Bešir (autor animiranih filmova) i Nebojša Petrović (animator, illustrator i likovni pedagog), su pogledali ukupno 397 filmova koji su pristigli putem konkursa, i u selekciju su uvrstili 119 filmova iz 25 evropskih zemalja. Kao i prethodnih godina, Balkanima će imati dve takmičarske celine (autorsku i studentsku) i bogat prateći program.

Pored dve panorame, evropskog i balkanskog filma, publika će imati priliku da vidi i 5 najboljih animiranih filmova koji se takmiče za najprestižniju evropsku nagradu Cartoon d’Or i da prisustvuje prezentaciji knjige Umetnost preterivanja Milana Alempijevića. Novi ciklus programa nacionalne kinematografije u fokusu počinje izložbom animiranih filmova iz Srbije koji su prikazani u prethodnih 10 godina na Balkanimi.

Program savremene italijanske animacije će predstaviti Andrea Martinjoni, Paola Bristot i Roberto Paganeli, radionicu muzike i animacije Ritam i frejmovi vodiće Koke Riobo Kortes, a masterklas Animirani zvučni pejzaž držaće Andrea Martinjoni.

Najmlađi i ove godine mogu očekivati zanimljiv dečji program koji se ne može videti na televiziji.

Za staru vedrinu u novom ruhu pobrinuo se profesor Rastko Ćirić koji od samih početaka potpisuje vizuelni identitet Balkanime.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *