Poklon čuvene pijanistkinje MARINE HORAK Srbiji

Ovog vikenda, Centar lepih umetnosti Guarnerius će ugostiti jednu od najistaknutijih slovenačkih umetnica, pijanistkinju i pedagoga svetskog glasa, MARINU HORAK, koja će u subotu, 27. septembra 2014. godine (20h) održati koncert, a dan kasnije i majstorsku radionicu.

Čuvena pijanistkinja koju kritika naziva „rafiniranom virtuoskinjom“, u Guarneriusu je trebalo da nastupi 17. maja ove godine, a koncert je zbog velikih poplava koje su zahvatile našu zemlju, otkazan. Sa željom da pomogne našem narodu u nevolji, Marina je muzički festival Allegro giovanissimo“, čiji je osnivač, a koji se sa velikim uspehom svakog juna održava u Ljubljani, posvetila žrtvama poplava i prikupljanju novca za pomoć ugroženima u Srbiji.

Sakupljeni prihod, Horakova je namenila jednom našem mladom muzičaru, čija je porodica znatno pogođena poplavama. 15-godišnji Ognjen Milosavljević je talentovani mladi čelista, čija je porodična kuća u Milićevcima kod Čačka, uništena u bujici, a usled nedostatka sredstava za popravku, Ognjenova porodica je trenutno u privremenom smeštaju u Čačku. Mladi čelista, inače đak Škole za muzičke talente u Ćupriji, će biti gost na Marininom koncertu, kada će mu pomoć i biti uručena, a u znak zahvalnosti, Ognjen će Horakovoj pokloniti izvođenje jedne kompozicije.

Na programu koncerta u Guarneriusu, naći će se dela Mocarta, po čijim je izvođenjima Marina Horak poznata, kao i kompozicije Betovena i Šopena, a sa željom da na svom gostovanju promoviše i slovenačko muzičko stvaralaštvo, drugi deo koncerta će doneti i kompozicije istaknutog slovenačkog autora Jurija Miheveca.

Kao još jedan dar svojim kolegama iz Srbije, Horakova će u nedelju, 28. septembra (10h) u Guarneriusu održati jedinstvenu muzičku radionicu, sa temom OSLOBAĐANJE KREATIVNOSTI, koja će našim muzičarima i pedagozima, premijerno predstaviti poseban sklop vežbi koje je pijanistkinja oformila kroz svoj višedecenijski rad sa uglednim mentorima i muzičarima, a koji sa uspehom promoviše još od 1990. godine. Učešće u radionici je besplatno, a broj učesnika je ograničen.

Marina Horak fotoMARINA HORAK je slovenačka pijanistkinja poljsko-makedonskog porekla, koja je 2008. godine primila najznačajnije slovenačko muzičko priznanje – Betetto nagradu “za izuzetan umetnički uspeh“, a 2013. godine joj je Senat Muzičke akademije Univerziteta u Ljubljani, dodelio „Počasno priznanje za uspešan i predan umetnički i pedagoški rad“.Za Horakovu je Jehudi Menjuhin izjavio da donosi „veliki doprinos muzičkom životu svake sredine“, a već kao mlada umetnica je, prema mišljenju NadieBoulanger, „izražavala svoju umetnos sa neverovatnom uverljivošću“.

Posle boravka u Minhenu, Parizu, Amsterdamu i Londonu, 2001. godine se vratila u Sloveniju i od tada je  angažovana kao profesor na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, dok je brojni recitali, učešća na festivalima i majstorski kursevi, vode u različite delove sveta.

Kritika Marini priznajeintenzivno unutrašnje doživljavanje” (Bern),tehničku izbrušenost(Ljubljana),prefinjenu muzikalnost(Beograd),plemenitu poeziju” (Rim),dubok i pun ton(Malme),inteligenciju i imaginaciju(The Times, London),individualni stil sviranja“(Rejkavik) i karakteriše je kaozrelu umetnicu (Oslo).Uz bogatu diskografiju, važan deo njene karijere predstavlja pedagoški rad i promocija mladih talenata.

Časopis InterFON u saradnji sa GUARNERIUS Centrom lepih umetnosti deli 2×2 ulaznice za koncert Marine Horak. Dakle, dva najbrža čitaoca koja pošalju e-mail na info@casopisinterfon.org dobijaju ulaznice. E-mail treba da sadrži:

  1. Naslov: Koncert Marine Horak

  2. Vaše ime, prezime, kontakt telefon

*Samo potpune i ispravne prijave će učestvovati u ovoj maloj nagradnoj igri. Srećno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *