Vaš verovatno prvi „poslovni“ mejl

Akademska godina je juče počela za većinu brucoša u našoj zemlji. Sa početkom studija počinje i višegodišnja sezona slanja mejlova profesorima, asistentima, studentskim organizacijama. Ti mejlovi moraju da budu na određenom nivou jer od sada ne predstavljate samo sebe već i fakultet koji pohađate. Pomoći ćemo vam da shvatite šta svaki mejl mora da sadrži, koja pravila treba ispoštovati i šta treba izbegavati.

  1. Napravite normalnu e-mail adresu ako je već nemate. Pod tim se podrazumeva: imeprezime, prezimeime, a ako su takve adrese već zauzete, dodajte na primer godinu rođenja ili neki drugi broj koji vam nešto znači. Dakle, neispravno: salekralj@gmail.com, ispravno: aleksandarpetrovic95@gmail.com.
  2. Nije neophodno da pišete ćirilicom, ali „ošišana“ latinica ne dolazi u obzir. Dakle, koristite sva slova našeg pisma – šđžćč. Takođe, mejlovi moraju biti gramatički ispravni i zaboravite na pisanje ch, zh, sh, w.
  3. Naslov mejla koji šaljete treba da bude kratak, jasan i precizan. Imajte u vidu da profesori i asistenti drže vežbe i predavanja na više različitih predmeta, te u skladu sa tim u naslovu mejla treba da stoji naziv predmeta koji se odnosi na vaš mejl.

Neispravno: seminarski rad
Ispravno: Menadžment – seminarski rad

  1. Mejl počinjete sa „Poštovani ….“ (asistente i saradnike oslovljavajte imenom – Poštovana Ana, a profesore sa Poštovani prof. Markoviću, Poštovana prof. Savić), zatim sledi red razmaka i rečenicu počinjete velikim slovom. Ukratko se predstavite „Moje ime je … i student sam … smera“ (na narednim godinama studija ovo ne morate da radite jer će vas do tada skoro svi upoznati). Nakon toga objasnite koji je povod za slanje mejla. Persirajte i asistentima i profesorima (“U prilogu Vam šaljem..” – V se piše velikim slovom) i nemojte upotrebljavati sleng i “smajliće”.
  2. Mejl treba da bude što kraći, koncizniji, jer niko ne želi da čita eseje, a i nemaju vremena za to jer dobijaju dosta mejlova dnevno.
  3. Na kraju mejla (opet red razmaka) napišite „Pozdrav“ ili nešto slično i obavezno se potpišite „Petar Jovanović“ i ispod imena ostavite vaš broj indeksa.
  4. Pre nego što pošaljete mejl, pročitajte ga još jednom, ispravite eventualne slovne i gramatičke greške, proverite da li je ste „prikačili“ dokument koji želite da pošaljete. Takođe, taj dokument mora da ima smisleni naziv (npr: naziv seminarskog rada i vaše ime ili ime tima koji ga je radio).

Ovo je mali vodič o tome kako izgleda dobar mejl. Nadamo se da smo vam bar malo pomogli.

Izvor fotografije: www.intelligentbee.com

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *