Argentinski pijanista Dario A. Ntaka prvi put u Beogradu

Pod pokroviteljstvom ambasade Republike Argentine u Srbiji, čuveni argentinski

pijanista i dirigent Dario A. Ntaka će prvi put 3. oktobra u 20h održati koncert u Centru lepih umetnosti Guarnerius, a dan kasnije i majstorski kurs za mlade pijaniste.

Dario A. Ntaka važi za jednog od vodećih latino-američkih umetnika svoje generacije. Pored velikih uspeha koje u prestižnim svetskim koncertnim salama (poput Karnegi hola), u podjednakoj meri postiže i kao pijanista i kao dirigent, njegovu karijeru je obeležila saradnja sa jednom od najboljih pijanistkinja današnjice Martom Argerič sa kojom redovno nastupa i sarađuje, često i kroz koncertne projekte uglednog orkestra Sinfonietta Argerich, čiji je Ntaka osnivač.

Za svoj prvi susret sa publikom Guarneriusa, maestro Ntaka je odabrao virtuozan i atraktivan program, na kojem će se naći kompozicije Mocarta, Šuberta, Bramsa, kao i čuvenog argentinskog autora Karlosa Guastavina.                               

Ulaz na koncert je besplatan, kao i učešće na majstorskom kursu, koji će maestro Ntaka održati u subotu, 4. oktobra, sa temom Rad na kvalitetu tona u periodu klasike.

Svoj premijerni boravak u Srbiji, Dario Ntaka će upotpuniti i nastupima u Nišu, gde je u utorak, 30. septembra održao veličanstven koncert u sali Niškog simfonijskog orkestra, a posle Beograda, maestro će posetiti i Novi Sad, gde će nastupiti u Kulturnom centru 6. oktobra.

Zahvaljujući ambasadi Republike Argentine, koja je pokrovitelj mini turneje maestra Ntake, svi programi su besplatni za publiku.

Dario Ntaka foto 3Dario Ntaka je rođen u Buenos Airesu, a kao najstariji sin čuvenog Alehandra Ntake, jednog od vodećih južnoameričkih klavirskih pedagoga i izvođača, prve pouke je dobio upravo od svog oca. Dirigovanje je studirao na čuvenom Džulijardu, kao i na Državnom univerzitetu Njujorka. Pored internacionalnih angažmana, koncertnih nastupa i majstorskih radionica koje drži širom sveta, Ntaka je i osnivač uglednog orkestra Sinfonietta Argerich, a sa čuvenom pijanistkinjom je organizovao brojne turneje. Marta Argerič i Ntaka često nastupaju i u čuvenom Teatro Colon u Buenos Airesu, gde je i baza godišnjeg festivala „Martha Argerich International Festival“.

Kao pijanista i dirigent, Ntaka je sarađivao sa velikim svetskim orkestrima, a posebno je poznat po izvođenjima Sergeja Rahmanjinova, sa kojima je na sebe skrenuo pažnju još u ranoj mladosti. Kritika sa posebnim hvalama ističe njegova izvođenja Bramsovih i Mocartovih klavirskih koncerata, u kojima je maestro Ntaka i pijanista i dirigent.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *