Saksofonista Klod Delangl na prvom međunarodnom festivalu saksofona u Srbiji

Jedan od najboljih savremenih saksofonista, Klod Delangl  biće učesnik prvog međunarodnog  festivala saksofona u Srbiji BELGRADE SAXPERIENCE od 10. do 12. oktobra 2014. u Beogradu. Na Festivalu će učestvovatii srpsko- francuski kompozitor i akademik Ivan Jevtić. On je specijalno za priliku obeležavanja dvestogodišnjice od rođenja Adolfa Saksa i prvog izdanja festivala posvećenog saksofonu u Srbiji, komponovao Koncert za saksofon i gudački orkestar. Ovo delo će biti premijerno izvedeno na otvaranju Festivala.

Klod Delangl (Claude Delangle) predstavlja vodeću  ličnost francuskog saksofona. Tokom svoje karijere dao jeKlod Delangl veliki doprinos stvaranju repertoara za saksofon sarađujući sa najpoznatijim kompozitorima današnjice: L. Berio, P. Boulez, Toru Takemitsu, A. Piazzolla. Od 1986. je saradnik ansambla InterContemporain, a u svojoj bogatoj karijeri nastupao je sa najprestižnijim orkestrima: London BBC, Radio France, Radio of Finland, WDR Köln, Berlin Philharmonic, Kioi Tokyo, Metropolitan Tokyo Symphony, Symphonic Orchestra of Singapore. Sarađivao je i sa istaknutim svetskim dirigentima kao sto su: D. Robertson, P. Eötvös, K. Nagano, E.P. Salonen, Miung Wung Chung, G. Bernstein i mnogim drugim.

Snimao je za BIS, Deutsche Grammophon, Harmonia Mundi, Erato i Verany, promovišući francusku muziku i repertoar od brilijantnog Adolfa Saksa do avangardnih dela i popularnog repertoara.

Nakon što je stekao nekoliko izuzetnih prvih nagrada na Conservatoire National Supérieur de Musique u Parizu, Klod Delangl je1988. godine postavljen za profesora, a njegova klasa je najprestižnija na svetu. Delangl je često pozvan da drži seminare u Evropi, Severnoj Americi, Južnoj Americi, Australiji i Aziji. Trenutno ga zastupa izdavačka kuća Henri-Lemoine – Paris, za koju radi na prikupljanju i izdavanju novih publikacija i reizdanju klasičnih dela, a ne treba zaboraviti ni njegove publikacije iz oblasti pedagogije

Više informacija o festivalu Belgrade Saxperience možete pronaći web strani:http://www.belgradesaxperience.com

[ratings]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *