Marina Horak za Guarnerius – spoj umetnosti i dobročinstva

Marina Horak fotoU centru lepih umetnosti Jovana KolundžijeGuarnerius27. septembra je održan koncert pijanistkinje Marine Horak. Pijanistkinja Marina Horak je beogradskoj publici priredila koncert u kojem su ljubitelji klasične muzike uživali. Na programu je bila Betovenova sonata u Es duru, Mocartova sonata u B duru, Šopenova mazurka u Cis molu, barcarolle u Fis duru i nocturne u Fis molu, ali je pijanistkinja pružila priliku da se čuju i izvođenja slovenačkog kompozitora Jurija Mihaeveca. Prof. Marina Horak je dela svog zemljaka ovako opisala: „Njegova dela nisu tehnički zahtevna, ali ih ja volim jer pored toga što je moj zemljak, osećam taj slovenački prizvuk. Nadam se da će vam se dopasti.“ Nakon izvođenja sedam njegovih dela, usledio je dug i glasan aplauz publike.

Marina Horak je inače slovenačka pijanistkinja poljsko-makedonskog porekla, za koju je Jehudi Menjuhin izjavio da donosi „veliki doprinos muzičkom životu svake sredine“. Diplomu je stekla sa 19 godina u klasi svoje majke prof. Hilde Horak, na Akademiji za muziku u Ljubljani, usavršavala se u Parizu i Minhenu. Veliki deo svog života je provela u Minhenu, Parizu, Amsterdamu i Londonu. Otkad se 2001. vratila u Sloveniju, angažovana je kao profesor na Muzičkoj akademiji u Ljubljani.

Kao pedagog je radila širom sveta. Na ljubljanskoj Akademiji je kreirala predmet Dimenzije izvođenja u kojem specifičnim pristupom vodi studente ka boljem razumevanju samih sebe i dubljem, prisnom muzičkom izražaju. Prof. Marina Horak je na Akademiji za muziku (Univerzitet u Ljubljani), pre tri godine, počela da okuplja oko sebe mlade muzičare i sa njima svake godine organizuje 6 koncerata u okviru dva festivala pod imenom „Allegro giovanissimo“ koji se odvijaju u dvorani ljubljanskog Magistrata.

Kako je Marina Horak trebalo da nastupa u maju ove godine, ali se zbog poplava koje su zadesile našu državu koncert pomerio, ona to nije zaboravila. Naime, ona je u Sloveniji organizovala humanitaran koncert za prikupljanje pomoći porodicama čija je imovina stradala u poplavama. Na svom koncertu u Beogradu je taj novac uručila Ognjenu Milosavljeviću, inače čelisti, mladoj zvezdi u usponu. Ognjen je takođe, uz pratnju klavira, pijanistkinje Emilije Pinto, odsvirao Apres un Reve od Gabriela Faure. Marina Horak je rekla: „Ja ne mogu svima da pomognem, ali sam tražila od Jovana Kolundžije da pronađe jednu porodicu kojoj bih mogla barem malo da olakšam. Posebno mi je drago da je to Ognjen i još mi je draže to što on svira čelo, jer je i moj deda svirao violončelo.

Pijanistkinja je pokazala da ima veliko srce i to ne samo svojim izuzetnim tonom i umećem na klaviru.

www.marinahorak.com

Marina Horak foto 1

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *