OK je da ti nije OK

Svetski dan mentalnog zdravlja se od 1992. godine obeležava svakog 10. oktobra na inicijativu Svetske federacije za mentalno zdravlje (World Federation for Mental Health, WFMH) u više od stotinu zemalja širom sveta, sa ciljem podizanja svesti javnosti o problemima u mentalnom zdravlju. Mentalno zdravlje je sastavni deo opšteg zdravlja i predstavlja vrlo bitan resurs za pojedinca, porodicu, pa i čitavu naciju.  Procene govore da svaka četvrta osoba u toku života ima nekih problema sa mentalnim zdravljem – kao i sa tim da za većinu ovih poremećaja postoji efikasan tretman, a stigma i diskriminacija osoba koje imaju problema sa mentalnim zdravljem je i dalje veoma velika. Stoga se ovaj dan i obeležava s ciljem podizanja svesti javnosti o mentalnom zdravlju.

Tim Pričajmo o tome (www.pricajmootome.rs) je pokrenuo online akciju #okjedatinijeok kako bi upoznali javnost s problematikom mentalnih bolesti i teškoćama osoba sa poremećajima u mentalnom zdravlju u svakodnevnoj interakciji sa njihovom okolinom. Akcija se sastoji u šerovanju postova, slika, članaka, video klipova sa temom mentalnog zdravlja. U našoj zemlji je još uvek sveprisutan stid i sram kada je potrebno otići kod psihijatra ili psihoterapeuta. Neretko čak i kada pojedincima ovaj vid brige o sebi bude od pomoći, ne govore tome o okolini jer se boje etiketiranja, osuđivanja i nerazumevanja. Upravo zbog toga skupina mladih savetnika i volontera je želela da se o tome javno priča kako bi se rušile predrasude i strah od nepoznatog. Kada je pojedinac svestan da ima problem, on može da radi na njemu. Svesno razlikovanje emocija, razumevanje sopstvenih reakcija i misli, pomaže osobi da preuzme aktivnu brigu za svoje zdravlje. Zato smatraju da je ponekad ok da nam nije ok, ali da treba da smo toga da smo toga svesni.

Tim Pričajmo o tome je u saradnji sa Kancelarijom za mlade grada Beograd pripremio program kojim će obeležiti Dan mentalnog zdravlja. Kroz niz radionica i predavanja, oni će pokušati da nam približe šta je to ok u tome kad nam nije ok, i kada je nije mi ok postalo ozbiljno i zahteva pomoć. Putem ove akcije oni nas pozivaju da pričamo o tome kako smo, šta nas muči, da više slušamo druge kada i oni nisu ok, i da zajedno stvaramo jedno društvo koje će biti prihvatljivije prema onima koji imaju probleme.

Za više informacija o samom događaju možete pogledati njihov sajt ili na Facebook stranicu.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *