Top 10 najskupljih kuća na svetu

Krov nad glavom. Topao krevet. Mir. Prostor za sebe.

Različite stvari mogu biti asocijacija na kuću. To su, verovatno, bile njene primarne funkcije. Mada, u slučaju viška para, ona može biti i bioskop, teretana, sportski teren… To se neprestano menja. Nove ideje se pretvaraju u domove onih koji to sebi mogu da priušte.

Lista 10 najskupljih kuća na svetu daje i pregled najskupljih ideja.

10. Drakulin dvorac, Rumunija

Cena: 135 miliona $

Poslednje mesto nikako ne poriče njenu vrednost. Od 1980. godine ona je muzej. Smatra se najlepšom kućom u Rumuniji. Ima 57 soba, 17 kraljevskih spavaćih soba.

Drakulin dvorac

9. Updown Court, Windlesham, Surrey, Engleska

Cena: 139 miliona $

Izgradnja ove kuće je počela 1998. godine a završena je 2006. Sadrži 103 luksuzne sobe a luksuznim ih čine svi dodaci koji u nju idu. Pored toga ona ima svoj bioskop, bazen, teniski teren, kuglanu, štalu za konje.

Da, sve to, a nismo ni blizu prvom mestu.

Updown Court

8. The Manor, Los Angeles, Amerika

Cena: 150 miliona $

Ovo je najveća kuća u Los Anđelesu. Građena je 1988. i ima 123 sobe, bioskop, teniske terene, bazene i salon lepote. Pored mnogo malih bašta sa drvećem sadrži i parking za 100 automobila.

The Manor The Manor

7. The Pinnacle, Montana, Amerika

Cena: 155 milona $

U njen sadržaj ulazi vinski podrum, teretana, otvoreni i zatvoreni bazen. Ova kuća ima 11 spavaćih soba a u svakom od kupatila ima kamin.

The Pinnacle

6. Vila Elene Franchuk, Kensington, Engleska

Cena: 161 milona $

Smeštena u centralnom Londonu na površini od oko 2000 metara kvadratnih. Ova kuća u vlasništvu ukrajinske poslovne žene je petospratnica sagrađena u viktorijanskom stilu. Ima 10 spavaćih soba i luksuznih kupatila, zatvoreni bazen u podrumu, „sobu panike“, privatni bioskop…

Vila Elene Franchuk Vila Elene Franchuk

5. Hearstova palata, BeverlyHills, Amerika

Cena: 165 milona $

Ovu palatu je sagradio bilioner William Randolph Hearst. U ovoj kući je predsednik Kenedi proveo medeni mesec a takođe je korišćena za snimanje „Kuma“. U njoj se nalazi 29 soba, 3 bazena, bioskop, teniski teren i diskoteka.

Heartstova palata

4. Fairfield Ribnjak, The Hamptons, Amerika

Cena: 198 milona $

Jedna od najvrednijih kuća u Americi. Biznismen Ira Rennert je vlasnik ove kuće na jednom od najpoznatijih Američkih odmarališta. Površine je oko 6000 metara kvadratnih. Sadrži 29 spavaćih soba, 39 kupatila, 5 teniskih terena, košarkaški teren, kuglanu i 150 000 dolara vredan bazen sa hidromasažnom opremom.

Fairfield ribnjak

3. Penthaus, One Hyde Park London, Engleska

Cena: 200 miliona $

Na listi najskupljih domovaje na trećem mestu ali na listi najskupljih stanova zauzima prvo mesto. Sa sopstvenim parkingom, spacentrom, prostorijom za skvoš i prostorijom za degustacijom vina ne može da parira većina kuća. Njeni prozori su otporni na metke, a ima i prostorije za paniku.

Penthaus Penthaus Penthaus

2. Vila Leopolda, Cote D’Azur, Francuska

Cena: 506 miliona $

Nalazi se na Francuskoj rivijeri. Sagradio ju je belgijski kralj Leopold II 1902. godine. Nakon toga je kupio Ruski bilioner Mikhail Prokhorov. Ima 11 spavaćih soba, 14 kupatila i 50 baštovana koji održavaju ogromnu baštu sa velikim brojem drveća.

Ova kuća je korišćena prilikom snimanja filma The Red Shoes 1948. godine.

Vila Leopolda Vila Leopolda

1. Antilla, Mumbai, Indija

Cena: 1 milijarda $

Kuća od milijardu dolara. Najskuplja kuća na svetu. Vlasnik ovog dvorca je peti na listi najbogatijih ljudi na svetu, Mukesh Ambani. Ova kuća u superlativu, građena na oko 37 160 metara kvadratnih, je započeta 2002. a njena izgradnja je završena 2010. Ima čak 27 spratova. Šta vam pada na pamet da se može naći u njoj? Naravno da poseduje bazen, spa centar i teretanu, bioskop, zatim klizalište, plesnu dvoranu, spavaće sobe sa kupatilima na nekoliko spratova, baštu na četiri sprata, šest spratova parkinga i tri heliodroma. Rađena je po indijskoj tradiciji Vastu Shastru, koja treba da omogući protok pozitivne energije, pa svaka prostorija izgleda kao da je iz različite kuće, rađena posebnim dizajnom, materijalom i estetikom.

Antilla Antilla 1

Antilla 3

izvor slika: http://likey.today.com, http://www.bravacasa.rs

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *