Velika samostalna izložba Žarka Smiljanića u Francuskoj

Sinoć u francuskom gradu Šamalijeru, u okviru devetog trijenala grafike otvoren je samostalna izložba srpskog grafičara i profesora Žarka Smiljanića.

profesor Zarko SmiljanicŽarko Smiljanić, istaknuti srpski grafičar i profesor grafike na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, dobio je specijalnu nagradu žirija na osmom trijenalu grafike i kao nagradu za celokupno delo priređena mu je na ovogdišnjem trijenalu samostalna izložba. Ovom prilikom Smiljanić je izložio 34 grafička lista u tehnici akvatinte i mecotinte.

Smiljanić je autor prepoznatljivog likovnog izraza. Tema njegovih radova su “sutonski” pejzaži – ravničarski ili brdski, mistični ili pitomi, u koje smešta usamljeno drvo, čitav drvored ili deo šume.

Prema rečima Vase Pavkovića, u Smiljanićevim prizorima svako može prepoznati “neku vrstu lirske utehe u divljem, bučnom i haotičnom svetu koji je svuda oko nas i naših usamljenih bića”.

Žarko Smiljanić (55) diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu – odsek grafika, u klasi Emira Dragulja.

Redovni je profesor grafike na tom istom fakultetu. Samostalno izlaže od 1985. godine i dobitnik je više od 20 nagrada za grafiku u zemlji i inostranstvu.

Zarko Smiljanic grafike 042

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *