Slovački kratki film

Deo projekta Slovački kratki film, koji je pokrenut sa ciljem promovisanja savremenog kratkometražnog slovačkog filma i njegovih autora u inostranstvu, biće realizovan u četvrtak 16. oktobra u 20h u Domu kulture Studentski grad. Publika će biti u mogućnosti da vidi pet najboljih slovačkih kratkih filmova u poslednjih nekoliko godina. U pitanju su igrani, dokumentarni i animirani filmovi koji su našli mesto na prestižnim stranim festivalima, ali i uspeli da osvoje simpatije publike. Ovom prilikom gosti DKSG biće dr Juraj Kovalčik, profesor istorije filma na Fakultetu Masmedija komunikacije na Univerzitetu Svetog Kirila i Metodija u Slovačkoj, zatim Mihal Klembara, selektor ovog programa i Marek Janičik, autor dokumentarnog filma Kino svet.

Ovaj projekat će biti predstavljen u Srbiji, i to u četiri grada – Nišu, Beogradu, Novom Sadu, i u Bačkom Petrovcu, nakon projekcija u Češkoj, Poljskoj i Austriji.

Na programu Slovačkog kratkog filma pogledajte:

Homo Ciris

Dokumentarac/parodija

r. Jana Mináriková, 23 min, 2013.

Komična priča snimljena u dokumentarnom stilu, govori o čoveku koji je odlučio da postane riba.

Izložba

Izlozba

Dokumentarac

r. Andrej Kolenčík i Peter Begányi, 35 min, 2013.

Kroz priču zaposlenih u propalom muzeju u malom gradu, saznaćete kako se oni mire sa činjenicom da će muzej biti zatvoren.

Kino Svet

Kino svet

Dokumentarac

r. Marek Janičík, 28 min, 2012.

Bavi se temom nestajanja klasičnog bioskopa kroz priče zaposlenih u malom bioskopu u selu Očova, posebno kinooperatera koji je ceo život proveo u ovom bioskopu.

Poslednji autobus

Poslednji autobus 3

Animirani

r. Martin Snopek i Ivana Laučíková, 16 min, 2010.

Najuspešniji kratki slovački film u istoriji. Sniman sa živim akterima, kroz priču o životinjama koje beže iz šume pred lovcima približava nam događaje iz razvoja ljudske istorije.

Dust and Glitter

Prašina i sjaj

Animirani

r. Michaela Čopíková, 11 min, 2012.

Ovaj animirani film u klasičnom stilu sa modernim duhom, bavi se iznenađujuće sličnim sudbinama jednog beskućnika i mlade žene u velikom gradu.

Datumi i mesta događaja:

  • 15. oktobar – Niški kulturni centar, Niš
  • 16. oktobar – Dom kulture Studentski grad, Beograd
  • 17. oktobar – Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad
  • 18. oktobar – Slovačko vojvođansko pozorište, Bački Petrovac

Za više detalja možete posetiti sajtove navedenih kulturnih centara. Projekat organizuje grupa građana Publikum uz finansijsku podršku Slovačkog Audiovizuelnog Fonda,

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *