Top 10 svetskih čuda

1. GIZA NEKROPOLIS

Giza Nekropolis je arheološki lokalitet u Gizi. Obuhvata kompleks od 3 piramide koji je poznat kao Velike Piramide. Velika Piramida Kofu je poslednja drevna piramida od sedam čuda.

GIZA NEKROPOLIS  svetska cuda 1     GIZA NEKROPOLIS svetska cuda 2

2. VELIKI KINESKI ZID

Kineski zid je izgrađen od strane provg Kineskog cara Ćin Ši Huangdi. Predstavlja jednu od najvećih građevina, a izgrađen je pre oko 2000 godina.

Kinteski zid svetska cuda 33. PETRA JORDAN

Nalazi se istočno od Vadi Araba u Jordanu, na oko 80 kilometara južno od Mrtvog mora. To je istorijsko i arheološko mesto. Takođe je poznata pod imenom Roze grad, zbog boje kamena. To je jedan od najvećih svetskih čuda.

    PETRA JORDAN svetska cuda 44. KOLOSEUM

Koloseum se nalazi u glavnom gradu Italije, Rimu. Koloseum ili Kolisum je takođe poznat pod nazivom Flavijanov Amfiteatar. To je najveći amfiteatar u svetu, a i isto toliko poznato spomen mesto u Rimu.

     Koloseum svetska cuda 5      Koloseum svetska cuda 6

5. ČIKEN ICA

Nalazi se na Jukatanu u Meksiku. Predstavlja jednu od najpoznatijih turističkih destinacija drevnog grada Maja. Nedavno je izabran za jedan od novih sedam svetskih čuda.

ČIKEN ICA svetska cuda 76. MAČU PIKČU

Postojbina je region Kusko, Provincije Urambaba, u državi Peru. To je jedan od najlepših i najpoznatijih spektakularnih komplet ruševina u svetu.

      MAČU PIKČU svetska cuda 8      MAČU PIKČU svetska cuda 9

7. TADŽ MAHAL

Nalazi se u gradu Agra, u Indiji. Jedan je od najlepših čuda sveta. Izgradio ga je Mugolski car Šah Džahan u spomen svojoj supruzi Mumtaj Mahal. Napravljen je posle njene smrti. Takođe je poznat pod imenom Simbol ljubavi.

TADŽ MAHAL svetska cuda 108. STATUA ISUSA HRISTA

Nalazi se na vrhu planine Korkovadu u Rio de Žaneiru, u Brazilu. Visoka je 30 metara, široka 28 metara i težine 635 tone. Potpuna izgradnja je trajala 9 godina.

STATUA ISUSA HRISTA svetska cuda 11

9. VIKTORIJINI VODOPADI

To je vodopad koji se nalazi u južnoj Africi na reci Zambezi. Takođe je poznata pod imenom Mosi oa Tunya. Jedno su od najlepših prirodnih čuda sveta. Reka Zambezi je široka više od 2 kilometra.

VIKTORIJINI VODOPADI svetska cuda 12

10. DVORAC NOJŠVANŠTAJN

Dvorac se nalazi na jugozapadu Bavarske, blizu grada Fisen. Najposećeniji dvorac je i popularna turistička destinacija. Podigao ga je kralj Ludvig II.

10svetska cuda DVORAC NOJŠVANŠTAJN13

 

Izvor slika http://likey.today/top-10-wonders-world/

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *