Završena manifestacija INKLUZIJADA u okviru projekta „Inkluzijada – generacija 4”

Udruženje studenata sa hendikepom četvrtu godinu za redom realizovalo je projekat “Inkluzijada” u okviru kog je organizovana manifestacija „Inkluzijada genaracija 4” koja јe održana od 12. do 19. oktobra u studentskom odmaralištu Ratko Mitrović na Zlatiboru.

Učesnici manifestacije bili su studenti sa hendikepom, studenti bez hendikepa, aktivisti Udruženja, mladi omladinski aktivisti iz dvadeset šest organizacija iz dvadeset tri mesta sa teritorije cele zemlje.

Mladi su učestvovali u sportsko – rekreativnim aktivnostima, u grupnim i individualnim sportovima i kviz takmičenju. Cilj je bio da kroz zajedničke edukativne, zabavne i sportske aktivnosti mladi steknu pozitivno iskustvo o osobama sa hendikepom i to iskustvo prošire u svojim zajednicama i primene kriterijum inkluzije u delovanju svojih organizacija.

Na završnoj konferenciji učestvovali su: Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, predstavnici KOMS-a (Krovna organizacija mladih Srbije), Tim Evropa, SIPRU-a (Tim za za socijalno uključivanje i samnjenje siromaštva).

Ministar Verbić je u prijatnoj atmosferi, kroz iscrpnu diskusiju razgovarao sa studentima sa hendikepom o predlozima za podršku i unapređenje afirmativnih mera za studente sa hendikepom. Nije bilo izbegavanja teških pitanja i odgovora već su se kroz razgovor razmenjivala iskustva i moguća rešenja.

Ministar Verbić je najavio osnivanje Jedinice za inkluziju u okviru Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, koja predstavlja početni korak u poboljšanju položaja studenata sa hendikepom. Jedinica za inkluziju osniva se u saradnji sa UNICEF-om i Švajcarskom kancelarijom za saradnju (SDC), po ugledu na Jedinicu za prevenciju nasilja koja poslednje dve i po godine uspešno funkcioniše u okviru ovog ministarstva.

U planu je da se nakon Inkluzijade formira neformalna inkluzivna omladinska mreža koja će doprineti širenju inkluzivne misli.

Projekat “Inkluzijada – generacija 4” realizovan je uz financijsku podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i cilj projekta je stvaranje inkluzivnog socijalnog okruženja za mlade sa hendikepom u visokoškolskom sistemu i vršnjačkoj omladinskoj zajednici.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *