Festival Tango Neutral u Centru umetnosti Guarnerius

Plakat festival 2 Guarnerius

Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo ekskluzivni tango događaj u našem gradu, festival Tango Neutral koji će ovog vikenda, od 24. do 26. oktobra, biti održan u Guarneriusu, a u organizaciji Beogradske Tango Asocijacije i Centra lepih umetnosti Guarnerius.

Ricardo Viqueira fotoOvaj trodnevni plesno-muzički spektakl će u Beogradu ugostiti svetsku tango elitu – po prvi put naš grad će posetiti istaknuti argentinski tango umetnici, maestro Rikardo Vikeira (Ricardo Viqueira) i maestra Mirta Tisejra (Mirta Tiseyra), koji će u Guarneriusu držati majstorske radionice. Pored samog dolaska ovako velikih imena iz sveta tanga, posebnu ekskluzivu čini i to što će ovaj čuveni tango plesni par posle sedam godina pauze u saradnji, ponovo ujediniti svoju energiju na plesnom podijumu, upravo na poziv organizatora Tango Neutral festivala.

Rikardo i Mirta foto

Pored umetnika iz Argentine, festival će okupiti i ugledne tango didžejeve iz Rusije, Makedonije i Srbije, koji će svojim posebnim odabirom muzike na milongama u Guarneriusu, u potpunosti dočarati atmosferu argentinskih tango plesnih večeri.

Pored ovih programa koje su namenjeni plesačima, za sve ljubitelje tango muzike, festival u subotu, 25. oktobra u 19h donosi koncert tango ansambla Tanguango koji čine pet mladih dama, koje nastupaju od 2013. godine, a za sobom imaju veoma zapažene koncerte, uvek uz odlične kritike izvođenja kompozicija velikih tango majstora. Kvintet Tanguango čine mlade akademske umetnice Sonja Lukić (klavir), JelenaAdamović (violina), LjubicaDamčević (violina), MilanaBenedek (gitara) i MilenaRadićanin (harmonika), a ansambl je prepoznatljiv po tome što na repertoaru neguje jedinstvenu kombinaciju tradicionalnog tanga i tango nueva, tako da i na koncertu u Guarneriusu možemo očekivati kompozicije legendardnog Astora Pjacole, kao i velikih tango autora Gardela, Kanara, Bardija, Place, Rodrigeza, Salgana i Troila.

Tanguango foto 1 Guarnerius

Za festival Tango Neutral vlada veliko interesovanje, kako domaćih, tako i tangerosa iz čitavog regiona, koji će iskorisititi ovu jedinstvenu priliku da se u Beogradu upoznaju sa plesačima svetske slave. Više informacija o festivalu možete pronaći na stranici http://www.tangoneutralweekend.tangoheat.com.

Podsećamo da je sala Guarneriusa mesto gde je februara 2003. godine održana prva milonga – tango plesno veče u Beogradu i od tada je Guarnerius postao centar okupljanja tango plesača i ljubitelja tango kulture iz čitavog regiona. I u novoj sezoni, kroz ove specijalne projekte, kao i kroz kurseve argentinskog tanga, nastavljamo da negujemo i unapređujemo tango kulturu na ovim prostorima.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *