Dovoljan je samo klik i sve je moguće?

Svaka knjiga ima svoju poruku i inspiriše nas za klik momente. To je trenutak kada vam dođe dobra ideja, odlično rešenje nekog problema. Knjiga koja to nudi je upravo The Click Moment koju je napisao američko-švajcarski autor Frans Džonson.

10736012_10204729805752405_1117271946_nKlik…

Svako u životu je doživeo trenutke koje su značajno uticali na kasnije preduzimane akcije. Za mnoge su snovi koje su sanjali u detinjstvu uticali na njihove kasnije odluke. Nekima su se ti snovi i ostvarili jer su osetili pravi trenutak za njihovu realizaciju i reagovali- te trenutke Frans Džonson naziva klik momentima.

Papir, kamen, makaze

Glavni akcenat u ovoj knjizi stavljen je na odnos između kreativnosti, sreće i raznolikosti. On ističe da je upravo ova kombinacija dovela do najvećih inovacija koji je svet video. Njegova prethodna knjiga Mediči efekat se bavi temama kao što su: upoznavanje novih kultura, podsticanje radoznalosti, nasumično kombinovanje različitih koncepata, učenje da mentalno budete spremni za nove prilike i da reagujete kada se pojave. Na ovim osnovama je izgrađen i Klik Momenat. U ovoj knjizi možete naći puno priča koje govore o uspesima nekih ljudi. Na primer, o neverovatnom uspehu Stefani Mejer i njenim bestelerima iz Sumrak sage, Chocolate room u Bruklinu koji su osnovali ljudi koji nemaju mnogo znanja u pravljenju čokolada, ali su zato imali puno entuzijazma u svom radu, TV seriji Izgubljeni, Rubikovoj kocki, uspehu Vijagre, padu Nokie, prilagodljivosti Majkrosofta, čak i kako da pobedite u igri papir, kamen, makaze koja je tako nepredvidiva i u kojoj se ne mogu praviti strategije. Ili mogu? Ko bi rekao da je najbolji potez u toj igri da počnite sa kamenom, osim ako vas vaš protivnik nije pročitao…

Složene snage

Džonson ističe postojanje fenomena „složene snage“, mreža veza koja čini da događaji koji slede postanu manje predvidivi. Dokaz za postojanje ovog fenomena predstavljaju potezi Barbare Strajsend. Ona je želela da ukloni sa interneta slike njene kuće snimljene iz ptičije perspektive, međutim ovaj potez ju je doveo do toga da su njene slike više cirkulisale po internetu. Ovo je danas poznato kao Strajsend efekat. Međutim da li je stvarno Strajsend bila naivna kada je mislila da će ovaj potez ostatiti neprimećen? Džonson savetuje da ne manipulišete snagama koje postoje u vašem okruženju, već da pokušate da izgradite neki projekat za koji će se te sile „zakačiti“.

Sve je stvar vežbe

Takođe Džoson govori o tome kako je veoma teško primetiti dobru ili lošu ideju. On govori o Nokii koja je izgubila svoje vođstvo na tržištu mobilne telefonije, i poredi pravila igre na tom tržištu sa pravilima bilo kojeg sporta, gde važi da ako ne vežbate i ne poboljšavate svoje sposobnosti smanjujete sebi šansu za dobitak. On citira Olli-Pekka Kallasvuo, CEO kompanije Nokia koji je podcenio izlazak iPhone-a i još je bio podržan od strane vodećih stručnjaka i novinara. Međutim kao što i sami znate oni nisu bili u pravu, jer pravila se menjaju, stoga dobro došli u revoluciju u kojoj logičan pristup strategiji može dovesti do miniranja vaše kompanije.

Večita zagonetka

Zahvaljujući tehnologiji koja se sve više razvija u kombinaciji sa slučajnim mogućnostima, srećom, dobijamo sve više šanse za klik trenutke. Ovo je slučaj u svim delovima sveta i svim industrijama koje postoje. Da biste u tome uspeli autor preporučuje da što više izlazite,

upoznajete različite ljude, probate nove stvari i napravite takozvane male opklade koje će vas motivisati da napredujete.

Revolucionalni trenuci se mogu dogoditi samo kada nešto radite sa strašću, kada vaš um koliko god je moguće oslobodite logike i povećate broj svrsihodnih opklada. Na primer, koraci u gradnji vaše karijere mogu biti da vi definišete izgled vaše uspešne karijere, ali, kako i sami znate mnoge uspešne priče imaju elemente neizvesnosti i slučajnosti. Svaki uspešan biznis lider će vam reći da su jedan od njegovih osnovnih aktivnosti praćenje trendova, analiziranje podataka da bi uočili obrazac ponašnja, ponekad nije dovoljno. Sreća, neizvesnost je nešto zaista što, vrlo često predstavlja kriterijum uspeha u svakom poslu. Biznis planovi, sistemi podrške, „najbolja predviđanja“ nemaju važnost ako nisu saglasni sa snagama okoline koje kroje krajnji izlaz. Danas je po sredi jedna velika zagonetka: Svi žele da svoja predviđanja lepo grafički prikažu, međutim danas, u eri globalizacije, imamo mnogo različitih igrača tako da, hteli vi ili ne, većina vaših rezultata zavisi i od sreće. Na neki način danas ona utiče i na to da se stvara što više novih stvari, ali i takođe da se što brže razvijaju postojeće.

Pinterest

Pravila igre se stalno menjaju, razvijaju i to zaista predstavlja izazov za sve one koje se upuštaju u neke nove vode. Kako svako može sve, može se reći da danas postoji, koliko toliko, neka vrsta i meritokratije. To potvrđuje i priča našeg autora o nastanku jedne nove društvene mreže, Pinterest. Naime, sasvim slučajno na jednoj večeri upoznali su se Ben Silberman i Evan Šarp. U razgovoru su otkrili da su obojica pasionirani kolekcionari, pa se među njima nametnulo i pitanje „Kako da to prikažemo digitalno?“ To je dovelo do toga su se udružili u traganju rešenja. Nisu imali znanja o programiranju pa su unajmili najbolje ljude koji su im omogućili da Pinterest postane jedan od društvenih mreža u povoju.

Nije sve maktab

Sve u svemu, budite inženjer svoje sudbine, upoznajte što više različitih ljudi, budite aktivni član ljudske zajednice i što je takođe važno, budite uporni. Evo na primer Rovio je došao na ideju igre Angry birds-a nakon 50 ili više neuspelih pokušaja.

Da sumiramo, mantra koju treba da koristete je da sledite svoju znatiželju, da mislite bez ograničenja, da gajite strast prema onome što radite i onda ćete videti svoje mesto na tom putu. O svemu ovome svedoči i citat koji sam izdvojila: „Svet se nikad nije ponašao na neki predviđen način, i danas ovo postaje sve istinitije. Ovo znači da svako ima priliku da promeni svet na neočekivan način. Prilika se može stvoriti za tren oka. Ona nastaje kada se najmanje nadate.“

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *