Sakari Viika – A Book of Memories – izložba

U okviru AIR programa KC Grad 31. oktobra otvaramo izložbu finskog fotografa Sakari Vikka, pod naslovom A Book of Memories, koja će trajati do 6. novembra. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa radom fotografa čiji radovi se nalaze u kolekcijama Helsinki Art Museum, Jyväskylä Art Museum, Oulu Museum of Art, The State Art Collection Finland, a koji je na sceni od osamdesetih godina. Dok u okviru AIR programa bude radio na materijalu za svoju sledeću publikaciju, posetioci će imati uvid u njegov prethodni projekat.

Osnovni postulat njegovog rada podrazumeva observaciju okoline. Fotografije sa same nameću, Vikka ih nikada ne režira, on ih samo uočava u širem kontekstu, ekstraktujući ih, tako da dokumentarnost igra značajnu ulogu u njegovom radu, a ona podrazumeva i dodatu vrednost svake fotografije – njeno delovanje izvan okvira kadra.

SV-3Bavi se ljudskom sredinom, ali na njegovim fotografijama ljudi nisu tako čest subjekat, zbog toga što više obraća pažnju na posmatrača koji se stavlja u tu okolinu posmatranjem.

Kako sam navodi, veoma je produktivan i intuicija ga nagna da fotografiše ogroman broj kadrova. Jedina režija nastupa pri sređivanju materijala, kada veliku ulogu igraju emocije. Od apstrahujuć ih do onih sa dozom humora, u zavisnosti od projekta na kom radi, ipak, sve njegove fotografije plene svojom kompozicijom.

Knjiga sećanja (A Book of Memories) je projekat inspirisan romanom Paul-a Auster-a, gde je Vikka svakog dana producirao jednu ili više fotografija. Serija fotografija predstavlja odgovor na konstantan protok slika na socijalnim mrežama, ali odgovor koji je dosta apstraktan i bez preciznih komentara i određenja u odnosu na tu situaciju.

http://www.sakariviika.com

www.gradbeograd.eu

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *