Kratka istorija PC hardvera u slikama

Svi mi koristimo personalne računare i to doživljavamo kao svakodnevnu pojavu. Međutim, teško je i pomisliti na to da su računari prisutni tek nekoliko decenija i da ranije nisu bili toliko moćni koliko su danas. Da dočaramo – prvi prenosivi računar je težio 25 kilograma i koštao basnosnovnih 20.000 dolara, dok je prvi laserski štampač zauzimao prostor cele sobe. Ovaj članak će se osvrnuti na vremena kada je današnja tehnologija bila tek u procesu nastanka i na to kako je izgledala tada.

Kompjuterski miš

Izum prvog kompjuterskog miša se vezuje za 1963. godinu i Daglasa Engelberta sa univerziteta Stanford. Isprva, miš se pokretao pomoću dva točkića pozicionirana 90 stepeni jedan u odnosu na drugi, a tek 1972. godine je smišljen mehanizam sa kuglicom. Optički miš je svetlost dana ugledao 1980. godine, međutim, tek kasnije je ušao u upotrebu.

Slika 1
Prvi miš. Desno se daju primetiti točkići koji su služili za pokretanje

Trekbol

Trekbol, za one koje nisu upućeni, predstavlja uređaj koji se sastoji od kuglice postavljene u ležaj i zamena je za kompjuterski miš. Pokretanjem kuglice pokreće se i pokazivač na ekranu. Izum trekbola se vezuje za 1952. godinu i nastao je jedanaest godina pre pojave miša. Zasluge za izum pripadaju Tomu Krenstonu i Fredu Longstafu, koji su trekbol stvorili za potrebe vojno-informacionog sistema DATAR, korišćenog od strane kanadske mornarice.

Slika 2

Prvi prenosivi računar

Godine 1975. javnost je upoznata sa IBM 5100 modelom, kao prvim prenosivim računarom, koji je težio 25 kilograma i bio veličine omanjeg kofera. Model je sadržao sve u jednoj jedinici – procesor, ROM memoriju, RAM memoriju, petoični CRT displej, a takođe je imao ugrađen i BASIC programski jezik. Tadašnja cena modela IBM 5100 je na tržištu iznosila između 8.975 i 19.975 dolara.

Slika 3
IBM 5100 prenosivi računar

Prvi laptop računar

Prvi laptop je dizajniran 1979. godine od strane Bila Mogridža, industrijskog dizajnera, i popularno se zvao GriD (iliti „Grid Compass 1100“). Računar je pušten u prodaju tek 1982. i model je posedovao Intelov 8086 procesor, 340 KB memorije, težio je pet kilograma i koštao između osam i deset hiljada dolara. Najvećim delom se koristio u NASA-inim istraživačkim centrima i vojsci SAD.

Slika 4
levo- GRiD Compass 1100, desno – NASA-ini stručnjaci u svemiru poziraju sa GRiD-om

Prvi personalni računar

Kompanija IBM je 1981. godine proizvela prvi personalni računar IBM 5150, stvoren u okviru „Project Chess“ projekta pod vođstvom Dona Estridža i Larija Potera. Model je posedovao Intel 8088 procesor, 64 KB RAM memorije i medijum za flopi diskete (korišćene najčešće za boot-ovanje tadašnjih novijih verzija MS-DOS operativnog sistema). Računar je, takođe, posedovao BASIC programski jezik u okviru ROM memorije.

Slika 5

Prvi APPLE“ računar

Prvi računar kompanije Apple, pod nazivom „Apple I“ je dizajnirao i ručno sklopio Stiv Voznijak i pustio dve stotine takvih računara u prodaju 1976. godine po ceni od 666.66 dolara za svaki. Što se karakteristika tog računara tiče, posedovao je samo matičnu ploču sa jednim procesorom, 8 KB RAM memorije i nekoliko dodatnih funkcionalnosti. Brojne mane su pratile prvi računar, a najveća je bila u fizičkim karakteristikama – budući korisnik je morao da samostalno obezbedi svom računaru jedinicu za napajanje, tastaturu i bilo kakvu vrstu displeja.

Slika 6
levo – Apple I, desno – matična ploča Apple I

Prva RAM memorija

En Veng sa Harvard univerziteta i Džej Forester sa MIT univerziteta su 1951. godine patentirali prvu RAM memoriju – magnetnu memoriju sa feritnim jezgrom, koja je veoma podsećala na do tada korišćene tehnologije koje su koristile magnetne osobine materijala. Takva memorija je mogla da sačuva podatke i nakon isključenja napajanja. Tek su sedamdesetih godina tehnologiju zamenili sa silikonskim RAM čipovima.

Slika 7
memorija sa jezgrom, izbliza

Prvi hard disk

Prvi hard disk pod nazivom Model 350 je bio deo IBM 305 RAMAC računara, koji je kompanija IBM pustila u prodaju 1956. godine. Posedovao je pedeset 24-inčnih diskova, koji su svi zajedno mogli da skladište 4.4 MB podataka. Neke od karakteristika Modela 350 su te da je posedovao brzinu prenosa 8800 karaktera u minuti, 1200 okretaja u minuti i pristupno vreme od svega jednu sekundu.

Slika 8
prvi hard disk, Model 350, IBM

Prvi laserski štampač

Prvi laserski štampač je izumeo Geri Starkveder 1969. godine u XEROX-u. Njegov prvobitni prototip je bila modifikacija laserske kopir-mašine. U upotrebu je ušao tek 1976. godine, kada je IBM u prodaju pustio model 3800, koji je u to vreme mogao da zauzme prostor omanje sobe.

Slika 9
IBM 3800, prvi komercijalni laserski štampač

Prvi web server

Web danas predstavlja izuzetno neodvojiv aspekt korišćenja računara, te se svakako možemo zamisliti nad pitanjem odakle je sve počelo. Prvim web serverom se smatra NeXT koji je Tim Berners-Li koristio pri stvaranju WWW-a (World Wide Web) u CERN-u. Prva web stranica je postavljena na mrežu 6. avgusta 1991. godine. Računar koji je korišćen kao server za WWW je imao na sebi sa razlogom natpis: „Ova mašina je server. NE ISKLJUČUJTE JE!“, jer, ukoliko bi se prekinulo napajanje, tadašnji ceo WWW bi pao.

Slika 10
prvi web server, levo se da primetiti natpis upozorenja o zabrani isključivanja

IZVOR: http://royal.pingdom.com/

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *