Filozofski fakultet i dalje u blokadi

Filozofski fakultet – najstariji fakultet Univerziteta u Beogradu je u blokadi već nekoliko sedmica. Razgovarali smo sa studentkinjama i studentima ovog fakulteta o razlozima blokade, razvoju događaja, ali i o njihovim zahtevima i narednim potezima.

Koliko ljudi je trenutno podržalo blokadu?

Blokadu nastave trenutno podržava većina studenata. Na zborovima, na koje se pozivaju svi studenti, blokada je više puta izglasana većinom.

Da li vas je Uprava kontaktirala oko moguceg dogovora?

Imali smo ukupno dva sastanka sa Upravom. Uprkos našoj volji za saradnju, Uprava nije bila rada da pregovara, već je samo izložila svoje predloge, koji su predstavljali krajnje površno i prividno rešenje, i stoga su odbijeni.

Koji zahtev je najvise sporan?

Da se studentima koji su u prethodnoj godini stekli status budžetskog studenta omogući upis preko 60 ESPB bodova, do granice od 90 ESPB bodova, bez ikakve novčane nadoknade. Ovakvo pravilo je važilo tokom prethodnih godina, i nedavna izmena kojom se predviđa naplaćivanje svakog boda preko 60 (cena jednog boda je 2,000 dinara) je i bila inicijalna kapisla koja je pokrenula ovaj protest.

Da li ste dobili podrsku kolega sa drugih fakulteta?

Jesmo, i jako nam je drago zbog toga. Studentska solidarnost često je presudan faktor kada se rešavaju ovakva pitanja, i izuzetno smo zadovoljni reakcijama i podrškom na koje smo naišli.

Šta se podrazumeva pod kontrolom indeksa koja je nedavno uvedena?

Dekanski kolegijum Filozofskog fakulteta naložio je službenicima Fakulteta da legitimišu svakoga ko želi da uđe na Fakultet, tako što će mu/njoj proveravati indeks. Međutim, ova mera nije u skladu sa Zakonom, pa je ubrzo zanemarena.

Kakve su vaše prognoze da li će u skorije vreme biti dogovora?

To zaista ne zavisi od nas. Mi želimo razgovor i pregovore sa Upravom, ali za to je potrebna dobra volja obe strane, čega u ovom slučaju nema. Ponudili smo čak i kompromis prema kome bi ispunjavanje zahteva za besplatnu prijavu preko 60 ESPB bodova bilo dovoljan uslov za deblokadu.

Koji su vaši sledeći potezi?

Nastavljamo sa blokadom dok nam se zahtevi ne ispune. Planiramo proteste i performanse, ali to je još uvek u početnoj fazi.

Izvor fotografije: www.rtv.rs

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *