25 životnih lekcija naučenih za 25 godina

Upoznajte Dejvida Ramosa, kreativnog blogera koji nam je predstavio neke od lekcija koje je naučio za svojih 25 godina. Njegov život ne izgleda ni najmanje isto kao što ga je zamišljao. Nije preterano zadovoljan svojim poslom, ima auto koji ga jedva preveze od tačke A do tačke B. Sa druge strane, Dejvid je ispunjen ljubavlju, ima prelepu verenicu, zadovoljan je svojim zdravljem i duhom i zato je svakog dana bliži ostvarenju svog životnog sna.

Iako 25 godina života nije mnogo, on smatra da je to dovoljno vremena da čovek shvati određene pouke života.

 1. Nije smak sveta napraviti grešku. Ne morate uvek igrati na sigurnu kartu. Ukoliko prekršite neko pravilo i pogrešite, ne očajavajte. Naučićete i iz te greške.
 2. Ne morate uvek igrati po pravilima igre. Vi gradite sopstveni životni put. Možda će nekad put biti trnovit, ali je putovanje zapanjujuće.
 3. Pravi prijatelji su dragoceni. Kroz život ćete imati puno poznanika, ali kada upoznate osobu koja vam puno puta izađe u susret i pomogne, zadržite takvog prijatelja pored sebe i vratite mu istom merom.
 4. Ne možete puno toga postići ukoliko niste potpuno zdravi. Ako ste nekad duži period ležali u bolnici, znate o čemu govorim. Vodite racuna o svom telu, ne možete ga zameniti ukoliko ne valja.
 5. Nemojte dugo patiti zbog ljubavi. Svakako da zaslužujete osobu koja će vas ceniti i koja će spoznati vaše kvalitete. Nađite nekog ko će vas voleti baš takve kakvi jeste.
 6. Vi birate ljude koje ćete smatrati svojom porodicom. Okružite se vama prijatnim ljudima, a to ne mora uvek biti vaša biološka porodica.
 7. Ne cenite sebe prema diplomi ili zvanju na poslu. Imate mnogo toga vrednijeg u sebi od onoga što piše u vašem CV-ju.
 8. Po pitanju nekih stvari nikada nećete odrasti i to je ok. Potpuno je legalno gledati crtaće u bilo kom periodu života.
 9. Televizija je bila bolja dok smo bili deca. Buduće generacije neće osetiti čari crtaća u 19:15 pred odlazak na spavanje. To su bili dani.
 10. Bilo da imate dobar ili ne tako dobar odnos sa roditeljima, uvidećete da su oni takođe ljudi, a ne superheroji, bez ikakvih mana kakvi bismo mi voleli da budu.
 11. Naš metabolizam se zaista usporava godinama. Ako nikada niste razumeli zašto stariji ljudi vode računa o tome šta jedu, razumećete kada dođete u njihove godine.
 12. Vi ste bitni. Ukoliko vam se nekad učini suprotno, znajte da se varate. Vaš rad, vaša dela, vaš život vrlo je od većeg značaja nego što se čini.
 13. Voleo bih da me i dalje džeparac brine, umesto računa. Iako računi i takse zauzimaju bitan deo u civilizovanom svetu, i iako postoje s razlogom, mrzim ih i smatram ih zlim.
 14. Srodne duše zaista postoje i vredi ih strpljivo čekati. Moja verenica je dokaz za to.
 15. Porediti sebe sa kolegama sa fakulteta ne vodi ničemu dobrom.
 16. Pozitivne misli mogu vam
  pomoći da prebrodite svakodnevne probleme. Promeni svoj život počevši od toga što ćete pozitivnije gledati na svet.
 17. Život je težak. Nekad ti se čini da je ceo svet protiv tebe. Ali nije. Loši periodi umeju da bole, ali svakako ne traju večno.
 18. Čitanje dobrih knjiga vam može ulepšati život. Ljudi, koji su imali probleme slične kao i ti, su ih prebrodili i to zapisali u knjizi. Jednostavno, potrazi njihova rešenja i savete.
 19. Nećeš mnogo toga propustiti ako odeš na odmor. To nije izbegavanje obaveza, već samo za dobrobit tvog zdravlja.
 20. Ne osećaj krivicu. Gledajući unazad na propuštene šanse, možda će ti nova prilika proći ispred nosa.
 21. Smej se koliko god možeš. Plači onoliko koliko ti je potrebno. Ne misli da odrasli ne smeju pokazivati svoja osećanja. Ako si uzbuđen, pokaži to. Ako si pak skrhan nekim problemom, isplači se. Emocionalna zrelost je jako bitna u životu svakog odraslog čoveka.
 22. Novac može prouzrokovati stres. Ali, ako naučiš da pravilno njime raspolažes, moći ćes preživeti i sa malim prihodom.
 23. Život je lep! Kada si poslednji put izdvojio 15 minuta za šetnju u parku? Živimo na prelepoj planeti i nikad ne zaboravi da si ti unikatni deo nje.
 24. Težak rad se isplati, samo ne kada ti to očekuješ. Radi posao koji voliš, ne koji je dobro plaćen.
 25. Život teče dalje, nikad nije kasno da ispuniš svoje snove. Možda ćeš živeti još samo jedan dan, a možda još 70 godina. Predlažem ti da u oba slučaja, učiniš svaki dan vrednim.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *