Samo da znaš koliko te volim…

predstava_v

… Је urnebesna komedija koja nam na šaljiv i krajnje realističan način prikazuje odnos dvoje ljudi nakon značajnog perioda zajedničkog života, kako joj uostalom i samo ime govori. Izvodi se na sceni Akademije 28 i protekle pozorišne sezone je doživela svoje jubilarno 100. izvođenje.

Na samom početku predstave iznosi se jedna zanimljiva teza:  „Muškarac je gori od Lesija, uvek se vrati kući!“. Tako kaže supruga nudeći „sažeti prikaz“  svoje jače polovine, na šta suprug odgovara da je žena poput finansijskog salda,  uvek minusu

Ove i mnoge druge zanimljivosti začinile su i napravi način prikazale svakodnevnicu bračnog života.

samo_da_znas_koliko_te_volim_703383120Kako ubiti suprugu zašto?“ i „Kako ubiti supruga bezs uvišnih zašto?“  su novele Antonia Amurija čijom  dramatizacijom je i nastao pozorišni komad Samo da znaš koliko te volim. Ljiljana Đurić i Milenko Pavlov, kao Veselinka i Tanasije, maestralno su dočarali uloge supružnika. U godinama kada su ostali prepušteni samo jedno drugom i kada njihova međusobna netrpeljivost kulminira, koliko i njihova ljubav, ovaj bračni par predstavlja odraz bilo kog drugog bračnog para. Svevremenost priče se ogleda i u nizu komičnih, svakodnevnih situacija, u kojima se manje – više svako može prepoznati. Iako svoje mišljenje iznosim sa distance jednog dvadesetogodišnjaka, koji se nije lično susreo sa bračnim životom, mogu sa sigurnošću da tvrdim da je predstava savršen prikaz istoga. Dakle, muž je poput Lesija, žena je hipohondrična i neumerena u kupovini bespotrebnih stvari, a muž je još tako nenormalno vezan za svoju majku.

Da li Vam je ovo odnekud već poznato? Naravno, svi smo mi nešto od ovoga čuli od svojih roditelja, prijatelja, poznanika i drugih udatih i oženjenih. Ali, oko jedne stvari konačno su se složili i naši junaci, jedno drugo bi trebalo ubiti! I dok se nižu mogući načini smaknuća, kako od strane jednog, tako i od strane drugog supružnika, publika je već uveliko utonula u smeh i u dobro raspoloženje.

Samo da znas koliko te volimOvo je komad koji nam takođe prikazuje sve one lepe stvari koje život udvoje nudi, sve one male nesuglasice koje proističu iz činjenice da se sa nekim tako dugo i dobro poznajete da može predvideti svaki Vaš korak i svaku Vašu reakciju. Sve te mane koje se ističu u prvi plan su, sa druge strane, nešto što Vas istinski povezuje. On govori o njenim onomatоpejskim svojstvima, ona o njegovom Edipovom kompleksu; govore o neprišivenim dugmićima, o zagorelim ručkovima i kasnim dolascima iz kafane.

I sve nas ovo tera da se zapitamo: „Postoje li uopšte idealni brakovi?“ i „Da li to što brak nije idealan znači da nije ni srećan?“ Da li je ova iskonska veza koja datira još od davnina od samog početka osuđena na propast ili je pokušaji da se okonča, koji u jednom trenutku postaju sve učestaliji, samo još više učvršćuju? Jedno je sasvim sigurno, tokom ovih 75 minuta, publikom se širi zadoljstvo i iskreni smeh, a glavni uzrok tome je činjenica da se niz svakodnevnih, prijatnih i neprijatnih situacija, iznosi na jedan urnebesan i krajnje neponovljiv način.

Samo da znaš koliko te volim…

I ja tebe…

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *