Alternativni bioskop u srcu Savamale

Jeste li znali da je posle Drugog svetskog rata, samo u Beogradu postojalo 40 bioskopskih sala? Sada u celoj Srbiji postoji svega 60. Srećom, kulturna scena Beograda postala je bogatija za još jedan bioskop – Cinemala.

Svakog utorka, sa početkom u 20h, u klubu Peron, u Savamali, gledaoci će imati priliku da pogledaju odličnu selekciju filmova, na nesvakidašnji način – nakon svake projekcije, koja protiče u potpuno opuštenoj atmosferi, publika se može upustiti u razgovor sa autorima filma i glumcima. Taj razgovor polako se pretapa u druženje, uz pratnju muzike koju biraju istaknute „filmadžije“, dajući bioskopu jedno sasvim drugačije značenje.

Ono što ovaj bioskop čini jedinstvenim, jeste to što sa svojom publikom gradi poseban odnos, baziran na komunikaciji i saradnji, a ne na pukom gledanju filma, gde razmišljanje o istom prestaje čim se svetla upale. „Radi se o programu edukacije publike. Dakle, to znači da ćemo prikazivati filmove, raditi debate, pričati sa autorima. Kako se film i filmski jezik konstantno razvija, tako je neophodno da se i publika konstantno edukuje, kako bi mogla da prati taj razvoj“, kaže Vladimir Vasiljević, jedan od organizatora projekta Cinemala.

Na premijernom otvaranju Cinemale, prikazano je debitantsko ostvarenje Ivana IkićaVarvari“, koje je osvojilo nagradu na filmskom festivalu u Karlovim Varima. S obzirom na to da su novembar i decembar rezervisani za predstavnike srpskog novog talasa, pored Ivana Ikića, predstaviće nam se i Maja Miloš, Mladen Đorđević, Mina Đukić, Nikola Ležajić, Andrijana Stojković, sa svojim filmovima Klip, Život i smrt porno bande, Neposlušni, Tilva Roš i The Box. Takođe, prikazivaće se filmovi koji su izbegli „mainstream“ repertoar, umetnički filmovi. Možemo očekivati selekciju nove srpske scene, jugoslovenski crni talas, novu nezavisnu evropsku scenu, studentski film, kratkometražni film… Početkom 2015. Cinemala će prikazati najzapaženije filmove sa domaćih i svetskih festivala.

Odvojimo dva sata svog vremena, i uđimo u neku drugu stvarnost gde ćemo ponovo naučiti šta znači zaboravljena reč kultura.

Vrata bioskopa Cinemala svima su otvorena. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *