Knjige kao mostovi

Poslednju nedelju oktobra obeležila je najveća i najznačajnija kulturna manifestacija u našoj zemlji – Međunarodni beogradski sajam knjiga. Po 59. put knjige su bile mostovi koji spajaju različite narode i kulture.

Raznovrstan program i veliki broj domaćih i stranih izlagača privukli su više od 164 000 posetilaca. Slogan „Vreme je za knjigu“ podsetio nas je na prave vrednosti i značaj književnosti i jezika. Predstavljeno je preko 70 izlagača iz inostranstva: Japana, Rusije, Velike Britanije, Holandije, Irana, Španije, Grčke, Indije, Francuske, Nemačke, a počasni gost ovogodišnjeg Sajma bila je Kina, koja je kroz brojne manifestacije predstavila svoju tradiciju i kulturu.

  10155043_814820721872497_2643882429390546532_n   Knjige kao mostovi - 3

Obeleženo je 150 godina od rođenja Branislava Nušića: „Branislav Nušić – od komediografa do tragičnog svedoka Velikog rata“. Tribinama o razvoju srpskog pisma kroz istoriju, srpskom književnom prostoru i srpskoj kulturi u evropskom kontekstu obeležena su dva veka od početka rada Vuka Stefanovića Karadžića i objavljivanja njegovih najznačajnijih dela: Male prostonarodne slavenoserbske pjesnarice (1814), Pismenice serbskoga jezika (1814) i Srpskog rječnika (1818, 1852). Održane su i tribine o poeziji Miodraga Pavlovića, srpskom izdavaštvu i enciklopedijama, romanu Vreme smrti Dobrice Ćosića, stvaralaštvu Momčila Nastasijevića i njegovim delima na nemačkom jeziku, o književnosti i filmu, Velikom ratu i mnoge druge.

Na štandovima se našla literatura iz različitih oblasti (književnosti, psihologije, fotografije, lingvistike, istorije, arhitekture, ekonomije itd.), te je svako mogao pronaći ponešto za sebe. Teško je reći koje su knjige bile najprodavanije jer su interesovanja čitalaca različita, ali prema podacima izdavačkih kuća, ipak se na neki način izdvojio određeni broj naslova. Na štandu Matice srpske najbolje se prodavao “zlatni komplet”: Pravopis srpskog jezika, jednotomni Rečnik srpskoga jezika i Normativna gramatika. U Laguni navode da su najpopularnija dela Ive Andrića, a zatim slede knjige Paula Koelja, Marka Šelića i dr. U Vulkanu najveće interesovanje vlada za dela Milorada Pavića, Meše Selimovića, Umberta Eka, kao i za romane Gijoma Musoa. U Službenom glasniku su najprodavaniji naslovi Srbija i Venecija Momčila Spremića, Taj moćni vajar, vreme Margaret Jursenar i komplet od 12 knjiga velikih svetskih muzeja. U Arhipelagu su se čitaoci najviše interesovali za dela Danila Kiša, Majkla Kaningema i Erika Hobsbauma.

Knjige kao mostovi-2
Dodeljene su tradicionalne nagrade. Nagrada za izdavača godine pripala je Zavodu za udžbenike iz Beograda. Izdavački poduhvat godine je edicija Srbija 1914 – 1918., izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada i RTS-a. Nagrada „Dositej Obradović“ dodeljena je izdavačkoj kući Ikona iz Makedonije, dok je specijalno priznanje u 2014. godini pripalo petom kolu edicije Deset vekova srpske kjiževnosti Izdavačkog centra Matice srpske iz Novog Sada. Najboljom dečjom knjigom proglašena je edicija Deca čitaju srpsku istoriju, koju je objavila Pčelica iz Čačka. Nagrada „Bogdan Kršić“ dodeljena je za Monografiju Univerziteta umetnosti u Beogradu. Najlepše ilustrovana knjiga su Izabrane pesme Vislave Šimborske i Tadeuša Ruževiča. Novinarska nagrada za najboljeg izdavača pripala je Vulkanu, a za najprofesionalniji odnos prema medijima Geopoetici.

Sajam knjiga 2014. u brojkama

  • Od 26. oktobra do 2. novembra
  • 971 učesnik
  • Više od 77 izlagača iz inostranstva
  • 866 programa u organizaciji Beogradskog sajma knjiga i izdavača
  • 26 programa u organizaciji Beogradskog sajma knjiga
  • 10 izložbi
  • 30 512 m² izložbenog prostora
  • 1 021 novinar
  • 164 606 posetilaca

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *