Dobre navike 3 – Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

U subotu 15. novembra Remont, nezavisna umetnička asocijacija, nastavlja sa realizacijom projekta Dobre navike koji će se do kraja ove godine održavati jednom mesečno, vikendom.

Projekat je posvećen svim ljubiteljima savremene umetnosti i drugim zainteresovanim građanima koji imaju potrebu i želju da poboljšaju svoj kvalitet života i da se na kreativan način upoznaju sa savremenim kretanjima u vizuelnoj umetnosti.

Svaka šetnja započinje uvodnim predavanjem o savremenoj umetničkoj sceni i predstavljanjem tekuće izložbe u Remont galeriji, a zatim slede posete izabranim izložbama gde goste dočekuje domaćin prostora (umetnik, kustos).

Želja nam je da na ovaj način animiramo građane da više posećuju izložbe i da im na stručan i jednostavan način približimo savremenu umetničku praksu.

Za svaku šetnju, ali i za individualne posete, pripremljen je štampani letak sa više informacija o izabranim izložbama i preporukama za posetu.

Broj učesnika u šetnji je ograničen na 12 osoba a prijave se dostavljaju dan pre, odnosno do petka, 14. novembra u 14 časova na e-mail remont@remont.net, ili telefonom +381/11 32 23 406, +381/69 32 23 533.

Projekat se realizuje u saradnji sa ERSTE bankom.

Program dešavanja

Subota, 15. novembar

  •  u 11h

Remont (Maršala Birjuzova 7)

http://www.remont.net/

Uvodno predavanje, predstavljanje Remonta i izložbe.

Početna tačka izložbe „Smisao za rad“ je knjiga Sanjarije usamljenog šetača u kojoj Jean Jacques Rousseau piše filozofske refleksije opisujući svoje botaničke šetnje po ostrvu Saint-Pierre na jezeru Bienne. U svom ponovnom izvođenju Rousseauovih sanjarija, Fokus Grupa s pozvanim učesnicima izvodi seriju performativnih šetnji po različitim lokacijama tokom kojih raspravljaju pitanja prekarnog rada. Kako razgovori nisu snimani, jedina dokumentacija koja beleži događaj je Herbarijum. Pored biljki ubranih tokom šetnje, Herbarijum otkriva i neke temeljne ideje koje su se pojavljivale u razgovorima o transformaciji rada.

Fokus Grupa je umetnički kolektiv iz Rijeke, a čine ga Iva Kovač ι Elvis Krstulović. Preuzevši ime od sporne istraživačke metode, koja se podjednako koristi za nezavisno istraživanje kao i za „odnose s javnošću“, Fokus Grupa upućuje na društvene, ekonomske i političke okvire umetničkog polja. Njihova praksa je saradnička i interdisciplinarna, a proteže se kroz umetnost, dizajn i kuriranje. http://fokusgrupa.net/

Domaćin је istoričar umetnosti i kustos Miroslav Karić.

  • u 12h

Salon MSUB (Pariska 14)

http://www.msub.org.rs/

Predstavljanje izložbe Simonide Rajčević „The first cut / Prvi rеz

Nа izlоžbi će biti prеdstаvlјеn nајnоviјi оpus crtеžа vеlikih fоrmаtа, kао i аmbiјеntаlnа instаlаciја kоја sе u idејnоm smislu nаdоvеzuје nа rаdоvе nа pаpiru. Оvim prојеktоm, umеtnicа dаје kritički pоglеd nа rеlаciје uspоstаvlјеnе izmеđu sаvrеmеnоg društvа i prirоdnоg pоrеtkа, i sа irоniјskоm distаncоm pоstаvlја pitаnjа о tоmе gdе su grаnicе izmеđu rеаlnоg i fiktivnоg u svеtu u kоmе оbitаvаmо.

foto dokumentacija Dobre navike 1

Simonida Rajčević је rođena u Beogradu 1974. godine. Diplomirala је 1997. gоdinе, a pоtоm magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobila je DAAD stipendiju za prvu godinu postdiplomskih studija u Berlinu. Član je ULUS-a od 1998. godine. Od 2000. godine radi na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od januara 2008. radi kao docent na istom fakultetu. Od 2008. do 2010. godine radilа је kao docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Izlagala je na brојnim samostalnim i grupnim izložbаmа u zemlјi i inostranstvu. http://www.simonidasimonida.com/

Kroz izložbu vode umetnica Simonida Rajčević i kustos MSUB Žaklina Ratković.

  •  u 13h

Društveni centar Oktobar (Strahinjića Bana 33, suteren)

https://www.facebook.com/zadruga.oktobar?fref=ts

Predstavljanje izložbe Kancelarije dokumentarnog veza „Uvezivanje – sa turneje dokumentarnog veza

Četiri velike tapiserije, izrađene prilikom gostovanja Kancelarije dokumentarnog veza u Štoju (Crna Gora), Aradcu (Srbija), Bitolju (Makedonija) i Mostaru (BiH) tokom 2013. i 2014. godine. „Dokumentarni vez je tradicionalno inovativna tehnika koju od 2008. godine primenjujemo i usavršavamo za dokumentovanje sve kompleksnijih društvenih procesa i dešavanja, za koje usled opšteg ubrzanja načina života, sve manje ima vremena da budu temeljno analizirana, shvaćena i artikulisana…

Kancelarija dokumentarnog veza (Vahida Ramujkić, Dejan Došljak, Aviv Kruglanski) i mnogi komentatori/ke i vezci/lje sa lokacija.

http://bbva.irational.org/documentary_embroidery/circuit/index.html

Kroz izložbu vodi umetnica Vahida Ramujkić.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *