10 odličnih filmova koje verovatno niste gledali

Da li ste ikada zaticali sebe kako u tri ujutru čitate o, recimo, čileanskoj kinematografiji? Beskrajan prostor interneta uvek skriva neka nova blaga, i nova ushićenja kada otkrijete dobru seriju, film, reditelja, pisca. I to uvek nekako u vreme ispitnog roka. Nismo ni svesni koliko toga dobrog nam je u današnjem svetu na dohvat ruke, zato koliko god da nas tehnologija ,,otuđuje“ toliko nas i povezuje sa ljudima i njihovom kulturom i stvaralaštvom širom sveta.

Tako se, slučajno ili ne, naleti na mnogo dobrih filmova, koji su ostali u senci – ili zato što nisu sa engleskog govornog područja, ili zato što su strariji od 10 godina, ili su to bili TV filmovi, a često su i nekako ostali potcenjeni.

Evo 10 primera odličnih dela kinematografije, koje ćemo retko kada videti na televiziji, možda nekad u Jugoslovenskoj kinoteci. Oni nisu kultni – ali vrlo lako bi mogli to da postanu.

Stuart – A life backwards (2007)

1

Ovaj odlični TV film u produkciji BBC-ja je dostupan čak i na Jutjubu. Nastao po knjizi novinara Aleksandra Mastersa, govori toplu i dirljivu, istinitu priču o neobičnom prijateljstvu. Aleksandar, kojeg tumači genijalni Benedikt Kamerbač, dok volontira u prihvatilištu za beskućnike, upoznaje harizmatičnog i pomalo uvrnutog  alkoholičara Stjuarta – i njih dvojica, iako potpuno različiti, grade snažnu povezanost. Ovaj film na duhovit  i vrlo jednostavan, lak način ruši sve tabue i stereotipizacije, humanizuje ljude sa margine koji se nisu tamo našli tek tako, i na efektan način nas uči jednoj najvrednijoj ljudskoj osobini – solidarnosti i empatiji. Tom Hardi, koji tumači Stjuarta, na spektakularan način nam prikazuje široku moć glumačke transformacije, slikajući čoveka izmučenog životom, koji opet na svoj način pokušava da u njemu ipak pronađe neku radost, i smisao. I da, isplakaće te se – i to mnogo.

Jeux d’enfants (2003)

2

Ako ste voleli Amelie, volećete sigurno i ovaj simpatični francuski film. Francuzi iznova dokazuju svoju inovativnost i nesvakidašnji pristup svakom žanru – pa i romantičnoj komediji. Ovaj blistavi primer romanse istovremeno vas tera da se smejete, čudite, plačete. Džulijan, dečak kome umire majka, utehu pronalazi u druženju sa temperamentnom Sofi – u beskrajnoj igri i dečijim izazovima, rađa se ljubav. A izazovi uskoro postaju njihovi životi koji ih odaljavaju. Na pomalo parodičan način, urnebesno zamišljen, ovaj film nam iznova priča bajku o večnoj ljubavi – naravno, spremite maramice.

La cara oculta (2011)

3

Španci, kako vreme prolazi, postaju sve veći majstori krimi žanra – i naravno, misterije. Julia’s eyes, El cuerpo, Miertas duermes su samo neki od naslova koji su zastrašili i oduševili publiku širom sveta. La cara oculta je jedan od takvih ostavrenja. Nelinearan tok radnje, neobičan zaplet i još neobičniji rasplet recept su za uspešni i uzbudljivi triler. Film prati par koji se seli u Argentinu, da bi nakon nekog vremena devojka nestala, a dečko, koji je dirigent, postaje glavni osumljičeni. Odlična misterija koja će vam razbuditi maštu – a i dobro vas uplašiti.

Ondskan (2003)

4

Švedska važi za najuređeniju državu sveta – možda je jedan od razloga za to činjenica da se i u njihovim serijama i filmovima konstantno preispituju društveni problemi, i postojeće norme. Ondskan je jedna takva drama, koja govori o problematičnom dečaku koji odlazi u elitnu školu. A tamo saznaje da vladaju zakoni koji su i gori nego oni na ulici – zakoni stroge hijerarhije i klasnih podela. U školi vlada diktatura starijih učenika koji ne prezaju ni od čega – i iza sebe imaju jasnu podršku centara moći. Ovaj film, kroz slikanje jedne izolovane, specifične zajednice prepoznaje obrasce koji postoje u čitavom društvu – i to jako realno i delikatno.

The Broken Circle Breakdown (2012)

5

Retko koji film je istovremeno toliko realan, bolan i divno poetičan kao ovo odlično belgijsko ostvarenje. Didier je bluegrass pevač, a Eliz je tatu-umetnica. Iako različitih uverenja i priča, oni se ludo zaljubjuju – međutim život se ne odvija baš onako kako to zamišljamo. U fimu se prepliću prošlo, sadašnje i buduće vreme, i uz odličnu muziku proživljavamo i srećne i bolne trenutke u životu ovog para. Nema fatalnih preokreta, nema ludačkih obrta, nema ničega van obične, čiste ljudske emocije, ljudske sreće, ljudskih slabosti, beskrajne patnje. Fim koji će dugo, dugo ostati sa vama.

Kynodontas (2009)

6

Iskustvo koje donosi grčki film Kynodontas je neponovljivo iskustvo koje jedino određeni filmovi mogu da vam pruže. Duboko uznemirujući, ne ostavlja nikog ravnodušnim, i zatiče vas zbunjenje, i zaprepašćene – da li je moguće nešto ovako? Nalik na nekoj sociološkoj studiji, nekog nacističkog naučnika, film prati porodicu roditelja koji su vaspitali svoju decu tako da misle da spoljašnji svet ne postoji – odnosno da nije bezbedan, jer u njemu vladaju divlje zveri. Ako vam ništa nije jasno, biće vam još čudnije – ali iskustvo ovog filma pomera granice našeg poimanja ljudskosti.Samo za hrabre filmofile!

In The Loop (2009)

7

Izdanak britanske serije ,,The Thick of it“, koja je takođe odlična preporuka, ovaj film se na satiričan način bavi zbrkom koja dovela do rata u Iraku. To jest, ovaj film tu veliku odluku predstavlja kao niz sporadičnih, zbunjujućih, apsurdnih koraka u lavirintu birokratije i političke igre moći. Jedan od najboljih likova britanske televizije ikada, spin-doktor Malkom Taker, dovoljan je razlog za gledanje i plakanje od smeha svih sat i kusur vremena. Najfiniji ostrvski humor!

.

Eastern Promises (2007)

8

Viggo Mortensen nam donosi snažnu glumačku transformaciju u nemislosrdnog ruskog gangstera u Londonu. U ovom trileru žena ruskog disidenta pronalazi dnevnik jedne od žrtvi ruske mafije i počinje da kopa dublje u sam slučaj. Iako se bavi kliše žanrom , ovo ostvarenje odudara od sličnih filmova, po kompleksnosti priče, i naravno, odlično predstvaljenim i osmišljenim likovima.

.

 

Event Horizon (1997)

9

Svi SF filmovi, da bi bili uspešni, moraju imati neku orginalnu priču koja pomera našu viziju budućnosti i konačne horizonte do kojih će čovečanstvo doći. A nekada,ti horizonti su jako mračni. Kada se svemirski brod zaglavi u dubokom svemiru, na ivici crne rupe, stvari počinju da se izokreću – i to na mračni, podmukli način. Ovo je pravi SF horor, onaj koji vas tera da razmišljate šta se sve krije u dubokoj tmini svemira – ali i da se zapitate da li zaista želite da znate.

Fallen (1998)

10

Exorcist” mnogi i dalje smatraju najstrašnijim fimom ikad snimljenim – možda je tajna upravo u toj mračnoj hrišćanskoj tematici, u zlu koje spoznajemo od malena, kroz crkvu. Takva je i priča ovog čudnog filma u kojem briljira uvek odlični Denzel Vošington, igrajući detektiva koji se nalazi pred naizgled nerešivim slučajevima – koji opet, imaju nešto slično. Film je ispričan iz potpuno neočekivanog ugla upravo te nepojmljive, neuhvatljive, obskurne sile tame. Detektivska priča –na natprirodni način.

Pročitajte još:

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *