Magareće godine – U Ćopićevu čast

Roman „Magareće godine“, Branka Ćopića, dobija svoju dramatizaciju i prvu scensku postavku u okviru produkcije pozorišta „Boško Buha“ za sezonu 2014/2015. Dramski tekst, začet još za vreme studija, najzad je uz veliki trud finalizovan, navodi dramaturg Milica Konstantinović, dok režiju potpisuje Marko Manojlović. Predstava je, iako s pređašnjim indicijama, sastavljena u čast bliženja stogodišnjice od rođenja Branka Ćopića – velikana srpske književnosti, širokog opusa i upečatljivog, pronicljivog stila pisanja, koji se obreo od pesama, romana, satire do pripovetki koje je, kao i veliki deo svoga pisanja, značajno posvetio deci. Ćopić dečijoj lektiri nije stran, uzimajući u obzir da su baš „Magareće godine“, kao i „Orlovi rano lete“ i „Doživljaji Nikoletine Bursaća“ neizbežna dela, sa kojima se svako dete mora i treba susresti.

„Magareće godine“ prate događaje iz piščevog detinjstva u đačkom internatu u Bihaću kojih se on priseća po oslobađanju grada od okupatora u kome je sam učesnik, upoznajući nas sa dečačkom stvarnošću doba koje je poznato još samo retkim bakama i dekama. Govori o dečijoj hrabrosti i borbi za ideale koja kroz život dobija samo veće razmere. Ovaj pre svega životni roman predstavlja jedno od najznačajnijih dela poznatog književnika, ali nažalost, pokazalo se da Ćopić više nije toliko prisutan na pozorišnom planu. Pored svoje značajnosti, njegova dela, koja i dalje obeležavaju mladost i detinjstvo mnogih, danas ne doživljavaju pozorišna igranja u meri u kojoj bi to možda trebalo. Pozorište „Boško Buha“ je svojom prvom postavkom komada pomenutog pisca odlučilo da, uprkos pređašnjoj retkosti, otvori vrata stvaranju nove tradicije i obogati narodnu scenu Ćopićevim delima koja, kako i sam upravnik pozorišta Milorad Mandić navodi, zavređuju veću zastupljenost na domaćoj pozorišnoj sceni. On je takođe iskazao zahvalnost kolegama iz pozorišta Atelje 212 za ukazanu asistenciju u teškom trenutku po funkcionisanje pozorišta „Boško Buha“ koje je trenutno u periodu sanacije i renovacije.

Kao i dosadašnje probe i pripreme, premijere predstave, zakazane za 22. i 23. novembar, biće odigrane u duhu putujućeg pozorišta na sceni Ateljea 212. Prva premijera, namenjena deci, odigrava se u subotu 22. novembra sa početkom u 17 časova, dok druga u čast odraslih počinje u nedelju 23. novembra u 20 časova. Dualnost premijere proizilazi iz sposobnosti teksta da se približi svim uzrastima, „te ga mogu pratiti kako oni sa 5, tako i oni sa 65 godina“ – rekao je zadovoljno Milorad Mandić Manda.

Reditelj Marko Manojlović izjavio je da se nada da je jasnoća koja odlikuje poruke u Brankovom pisanju adekvatno preneta ovim novopostavljenim komadom – Branko je jedan od onih pisaca koji je lak za čitanje, duhovit, jednostavan, čist i pre svega iskren, te je scenski prikazati tu čistoću i emotivnost pravi izazov za reditelje koji imaju mogućnost da se uvek kriju iza nekakvih koncepata. Branko se uopšte ne krije u svom pisanju. Njegove poruke su jasno izgovorene, a istovremeno jako emotivne. Takođe je istakao važnost izbacivanja premijera koju „Boško Buha“ uprkos trenutnoj poziciji poštuje i zadovoljstvo što su učesnici u predstavi, pored zvezda srpskog glumišta, kao što su Zoran Cvijanović i Aleksandar Đurica, upravo mladi ljudi sa Akademije koji još uvek studiraju ili tek započinju svoj glumački angažman, zahvalivši se starijim kolegama na njihovoj podršci i uticaju.

Cvijanović koji u predstavi glumi novooformljen lik starijeg Branka Ćopića naveo je koliko je ovo delo značajno za mlade, takođe iskazavši zadovoljstvo na radu sa mlađim kolegama i akcentujući pedagoški aspekt koji je neizbežan u saradnji sa mladim glumcima koji su, kako navodi, dobili jednu od retkih prilika da rade na nečemu što ih se tiče. Taj mladi deo postave, neizostavan u ovom komadu za sve životne dobi, čine Ivan Zablaćanski, Marko Grabež, Mihajlo Jovanović, Đorđe Stojković, Iva Stefanović, Nikola Ranđelović, Aleksandar Ristoski, Matija Živković i Mihailo Glišović.

Za kostime je zaslužna Lana Cvijanović, dok je scenografiju uredila Vesna Popović, a kompozitor predstave je Vladimir Pejković.

Želimo puno sreće celokupnoj ekipi pozorišta „Boško Buha“ u obeležavanju stogodišnjeg jubileja i upućujemo čestitke na ponovnom oživljavanju Branka Ćopića u dečijem pozorištu kome on inicijalno i najviše pripada.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *