Izgubljeno detinjstvo

Redakciji Časopisa InterFON obratila se majka devetnaestogodišnjeg Mitra koji boluje od cerebralne paralize. Prenosimo vam njeno pismo u celosti.

“Javljam Vam se iz Siriga pokraj Novog Sada. Zovem se Slađana i majka sam dečaka Mitra koji sada ima 19 godina. Razlog zbog koga Vam se javljam jeste molba da pročitate ovo pismo,razumete nas i ako možete pomognete nam!

Mitar je dete koje je na porođaju doživeo povredu tj izliv krvi na mozak sto sada za posledicu ima dijagnozu cerebralne paralize, Mitar ne može da hoda a i rukicama se slabo služi. Mi živimo sami jer nas je Mitrov otac napustio kada je Mitar imao svega 20 dana. Mitar je izuzetno pametno dete psihički očuvano, ali situacija u našoj zemlji nam donosi mnoge probleme.

Lečenje kod nas je skoro nemoguće, jer ne postoji adekvatna ustanova u kojoj su posvećeni takvoj deci, takođe ne postoji odgovarajuća škola za takvu decu i umesto da se neka institucija pobrine oko organizovanja i rada sa takvom decom, nas roditelje savetuju da ih ostavimo u neke od domova, što sam ja kategoricki odbila jer je Mitar moj jedini sin i ja ću se boriti za njegovo zdravlje do kraja mog života.

Takođe su nam skoro nemoguća lečenja u nekim od banja jer socijalno je vrlo rigorozno odnosno skoro i nedozvoljava banjska lečenja a kada uspemo posle mesec dana skupljanja papira i da dobijemo banjsko lečenje dobijemo ga samo za Mitra i to bez pratioca, što zvuči suludo jer je dete kategorisano od istih tih doktora kao  100% invalid i onda oni odluče da Mitar sam  ide u banju. To je u našoj zemlji normalno a ustvari je van svakog zdravog razuma!

O nabavci kolica  mi je teško i da pišem jer nam socijalno odobrava  kolica za decu sa invaliditetom  svake 5 godine i to su uglavnom vrlo teška kolica, nepraktična i dosta loša i skoro nemoguća za transport prilikom putovanja. Zbog toga smo prinuđeni svaki put kada kupujemo kolica da molimo nekoga iz inostranstva da nam donese  kolica koja se kreću od 700 eura pa na više.

Antidekubit jastuce na kojem Mitar sedi u kolicima a neophodno je da se ne bi otvorile ranice na guzi zbog dugog sedenja, preko socijalnog ne možemo da dobijemo jer kažu dijagnoza cerebralna paraliza nije stecena nego urođena i zbog toga nemamo pravo na jastuče. Cena jastuka je od 25 pa do 46 hiljada dinara. Ne mogu da verujem da ove zakone donose doktori sa položenom Hipokratovom zakletvom i ne mogu da shvatim kako može detetu koje ili sedi na krevetu ili sedi u kolicima neko može da kaže da mu jastuce nije potrebno a najgore od svega toga je što Mitrova cerebralna paraliza nije urođena nego stečena! Stekao ju je greškom i nemarom novosadske “Betanije”! Da li ova naša Srbija štiti svoje građane, nažalost u ovoj situaciji decu sa posebnim potrebama ili štiti svoj budžet i gleda da zakine na bolesnoj deci  da bi za neke druge “ličnosti” ostalo još više!

Pošto sam ja samohrana majka i materijalne prilike su nam izuzetno lose, a pored svih obaveza i problema Mitar je morao svakih šest meseci da primi po dve injekcije DYSPORT-a koje služe za sprečavanje grčenja mišića,odnosno  skraćenja tetiva a ujedno  sprečava stradanje kukova.

Injekcije DYSPORT-a su dosta skupe svaka od njih iznosi oko 250 evra. Naša besparica nas je dovela u situaciju da smo morali da preskocimo dve terapije sa injekcijama DYSPORT, sto je dovelo do pogorsanja Mitrovog stanja kao i to sto je Mitar prinudjen da skoro stalno sedi sto je dovelo do skracenja tetiva kako na nogicama tako i na rukicama pa je bilo neophodno uraditi hirusku intervenciju. Da bi izbegli naporne i veoma bolne operacije,produžavanja tetiva,koju su predlagali na Banjici, Mitru su urađene analize i ustanovljeno je da operacija može da se uradi u Ćupriji gde dolaze Ruski doktori. Operacija se vrši laserom i dete već treći dan ide kući sa vidljivim poboljšanjima.

Mitar je zahvaljujuci ljudima plemenitog srca, u decembru 2007 godine prvi put operisan u Ćupriji od strane ruskih doktora i rezultati su na našu veliku radost bili vidljivi odmah posle same operacije! Na samoj intervenciji rađene obe noge,desna ruka i krvotok u očima! Tetive na nogama i rukama su opuštene za oko 80% a ostalih 20% morali smo da postignemo mi sa parafinom i tegovima. Ruski doktori na jednoj intervenciji rade laserom 18 tačaka, ali Mitru je urađena 21 tačka .

Pošto je Mitrova povreda na rođenju bila dosta velika,tj moždano krvarenje je bilo obilno ruski doktori su predviđali da će biti neophodno više intervencija da bi Mitar mogao samostalno da hoda. Druga intervencija je urađena oktobra 2008. odine i tada su urađene noge ponovo da bi efekat opuštanja tetiva bio 100%,operisane su i obe ruke i na njima su tetive opuštene,skoro 90%. Posle ove operacije. Mitar se mnogo bolje osećao, njegovo zdravstveno stanje je bilo daleko bolje.

Treća operacija je urađena oktobra 2009. godine i urađeno je 18 tački gde su urađene maksimalne korekcije jer drugom operacijom nisu u potpunosti opuštene sve skraćene tetive jer Mitar je tek sa 12 godina operisan prvi put a do tada je doslo do deformacije na kolenima .

Na kontroli u martu 2010.godine lekar koji je operisao Mitra tri puta, Aleksandar Nazarkin rekao je da će sledeći pregled (kontorla i operacija) biti 2011.godine jer postoji rizik od već čestih totalnih anestezija kojima je Mitar podrvgnut prilikom operacija a između kojih protekne godinu dana. Međutim Mitar je u tom periodu imao čak 3 upale pluća od kojih je jedna sa veoma teškim pleuralnim izlivom pa je Mitar tada morao biti operisan u dečijoj bolnici u Novom Sadu i bili smo tada u bolnici čitavih mesec dana, nakon toga je primio vakcinu protiv gripa i protiv 23 vrste upale pluća, da bi bio zaštićen od ovih veoma čestih virusa koji dovode do upala pluća.

Decembra 2013.godine Mitar je operisan i četvrti put, čekali smo na ovu operaciju 4 godine i nadali se velikim rezultatima.Našu sreću zbog rezultata koje smo videli odmah nakon operacije ubrzo je  prekinula briga jer je doktor rekao da je bio dugačak period od četri godine a za to vreme je Mitar dosta narastao i da je zbog njegove dijagnoze došlo do većih kontraktura a ujedno i do okoštavanje zglobova na rukama i kolenima, da je na četvrtoj operaciji urađeno maksimalan broj tačaka koji je moguce da se uradi a to je 24 tačke i da je sada neophodno da se rade vežbe 6 meseci, da vidimo koliko je moguće vežbama spasiti pokretljivost zglobova i onda da se dođe na kontrolu i da se vide rezultati operacije upotpunjene sa vežbama.
Pošto je Mitar dečak koji je dosta visok (178cm) doktor Nazarkin je rekao da je njegov rast sad već u zavrsnoj fazi a da se deci sa cerebralnom paralizom ovom metodom lečenja može pomoći samo dok je rast i razvoj u toku, znači Mitru predstoji mnogo truda, napornih vežba i šansa da na petoj  operaciji izvuče maksimum jer kasnije su šanse sve manje i manje, ovo nam je poslenja šansa! Sada se spemamo na petu operaciju ruskih lekara i nadamo se da ćemo uspeti da prikupimo sredstva i da ce najzad Mitar biti ako ne kao svoji drugari onda makar “kao” oni!

Naše nade da će Mitar moći sam da hoda i da se igra sa svojim drugarima su veće iz dana u dan. Preostaje nam, nadamo se još ta jedna intervencija, da bi Mitrovi i moji ciljevi i snovi najzad bili ispunjeni! Intervencija koju obavljaju Ruski hirurzi iznose 2.100 eura! Zato vas molim da nam pomognete u obezbeđivanju sredstava za Mitrovu operaciju što bi u mnogome olakšalo i ovako težak život i omogućilo da Mitar ode na vežbe i neophodne intervencije, da održi nadu da postoji još uvek mogućnost za njegovo izlečenje, zahvaljujući dobrim ljudima kao što ste vi!.”

Adresa:

ČOMIĆ SLADJANA I JOJIĆ MITAR
FRUŠKOGORSKA 11
SIRIG 21214
021 849 037
0658490370

NAŠ DINARSKI RAČUN JE:
ČOMIĆ SLADJANA

355-5488081-83
VOJVOĐANSKA BANKA AD NOVI SAD
FILIJALA NOVI SAD

NAŠ DEVIZNI RAČUN:

U VOJVOĐANSKOJ BANCI AD NOVI SAD
FILIJALA NOVI SAD

SWIFT VBUBRS22

IBAN : RS35355000000301855592

account : 000301855592

NAŠ DEVIZNI RAČUN U KOMERCIJALNOJ BANCI

account : 9031019113740 RS35205903101911374077

INSTRUKCIJE ZA CRNU GORU

Intermediary Bank / Correspondent bank

SWIFT – BIC: KOBBMEP2
Name: KOMERCIJALNA BANKA AD BUDVA
City, Country: BUDVA MONTENEGRO, REPUBLIC OF

Account with institution / Beneficiary’s Bank

SWIFT – BIC: KOBBRSBG
Name: KOMERCIJALNA BANKA A.D. BEOGRAD
Street: Svetog Save 14
City, Country: Beograd SRBIJA

Beneficiary

IBAN / Account Number: RS35205903101911374077
Name: SLAĐANA ČOMIĆ
Street: FRUŠKOGORSKA 11
City, Country; 21214 Sirig, Srbija

INSTRUKCIJE ZA OSTALE ZEMLJE

Intermediary Bank / Correspondent bank

SWIFT – BIC: DEUTDEFF
Name: DEUTSCHE BANK AG
City, Country: FRANFURT AM MAIN ,GERMANY

Account with institution / Beneficiary’s Bank

SWIFT – BIC: KOBBRSBG
Name: KOMERCIJALNA BANKA A.D. BEOGRAD
Street: Svetog Save 14
City, Country: Beograd SRBIJA

Beneficiary

IBAN / Account Number:RS35205903101911374077
Name: SLAĐANA ČOMIĆ
Street: FRUŠKOGORSKA 11
City, Country; 21214 Sirig, Srbija

POGLEDAJTE MITROV SPOT:

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *