Uključite se u programe međunarodne razmene učenika – Interkultura

Interkultura

Ukoliko ste razmišljali o tome da biste voleli da provedete školsku godinu u nekoj drugoj zemlji, naučite novi jezik, i steknete prijatelje iz celog sveta, vreme je da se prijavite za programe međunarodne razmene učenika koje organizuje Interkultura.

Interkultura je nevladina, neprofitna organizacija i članica AFS, najstarije međunarodne mreže za obrazovne programe razmene srednjoškolaca. U Srbiji već sedmu godinu zaredom pruža priliku mladima da odu na program razmene u neku od 60 zemalja sveta. Srpski učenici su do sada učestvovali u razmeni sa sledećim zemljama: Austrijom, Belgijom, Brazilom, Danskom, Italijom, Kolumbijom, Kostarikom, Meksikom, Nemačkom, Norveškom, Rusijom, SAD, Turskom, Francuskom, Češkom, Švajcarskom, Švedskom, Španijom.

Cilj programa je interkulturno učenje, odnosno prilika da mladi kroz život u drugoj sredini steknu znanja o drugim zemljama i kulturama, nauče strani jezik i na taj način postanu građani sveta. Tokom programa, koji traje jednu školsku godinu, mladi žive kod porodica domaćina kao njihovi članovi, pohađaju lokalnu školu i učestvuju u životu lokalne zajednice. Tokom školske godine učenici učestvuju u seminarima koje za njih organizuje AFS, na kojima sa mladima iz raznih zemalja sveta uče o različitim narodima, kulturama i razgovaraju o svojim iskustvima u stranoj zemlji.

U razmeni mogu učestvovati učenici srednjih škola uzrasta od 15 do 18 godina, sa minimum vrlo dobrim uspehom u školi, otvoreni prema različitosti, motivisani da nauče nešto novo i da drugim narodima predstave svoju zemlju u najboljem svetlu. Konkurs za novu generaciju učenika je otvoren, i traje do februara. Za učenike iz Srbije dostupan je jedan broj stipendija, za koje se konkursi objavljuju na sajtu Interkulture.

Pored toga što srpske učenike šalje u inostranstvo, Interkultura takođe prima strane srednjoškolce koji dolaze na školski program u Srbiju. Ove godine ih je u našoj zemlji 20 i dolaze iz Brazila, Italije, Nemačke, Paragvaja, Rusije, Turske, i sa Tajlanda. Oni žive u porodicama u različitim gradovima u Srbiji i ove godine su učenici srpskih srednjih škola.

Interkultura ima otvoren poziv za sve porodice koje žele da ugoste strane učenike na razmeni u našoj zemlji, jer je primanje stranog učenika na razmeni divno iskustvo za celu porodicu. Ne postoje nikakvi posebni uslovi da bi porodica postala domaćin stranom učeniku, jer porodice nemaju finansijske obaveze prema svom gostu. Uloga porodice je da se učenik oseća prihvaćenim i da mu pomognu da savlada naš jezik i kulturu, u čemu su naše porodice dosad bile izvanredne, pa su se učenici vratili u svoje zemlje puni sjajnih utisaka o Srbiji.

Ukoliko želite da upoznate svet tako što ćete postati učenik na razmeni ili otvoriti vrata svog doma stranom učeniku na razmeni, prijavljivanje za programe međunarodne razmene vrši se preko sajta Interkulturewww.afs.org.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *