Put u Indiju – lutanjem do samospoznaje

Promocija knjige Hrvoja Ivančića „Samsara – Put na Istok, održana je sinoć u Kulturnom centru Grad. Pored razgovora o novom putopisu, autor je publiku upoznao i sa svojim prvim delom „Dunavski blues“. Uvodnu reč vodio je Miodrag Radović, književnik i publicista.

„Samsara – Put na Istok putopisni je roman čija priča prati lik mladog profesora koji se upušta u avanturu, odbacuje ceo dotadašnji život i kreće putem Istoka. „Glavna misao koju sam hteo preneti i glavna nit koja se provlači je odbacivanje jednog života i prihvaćanje ničega. Odbacivanje svega onoga što nas čini takvima kakvi jesmo u društvu u kojem živimo; odbacivanje svega onoga što nas definira kao osobu. Međutim, kada otiđeš negde daleko, i kad više nisi u ustaljenoj kolotečini, onda više ne možeš reći da si ono što si bio, i onda postaješ netko drugi. Ali, tko? Ostaješ čist, prazan, što je u stvari lepota jedne praznine, ali je i pomalo strašno otkriti to ništavilo. Biti čovek je naučeno, od kad te roditelji uče da hodaš, pričaš. Ko smo onda u stvari mi bez tih naučenih stvari? – Nitko“, zaključuje Hrvoje. Glavna inspiracija za Ivančićev novi roman bila je Indija i grad Varanasi na obalama reke Gang.

Hrvoje Ivančić je diplomirani profesor istorije, pisac i novinar. Već za vreme studija ulazi u novinarske vode, a po završetku posvećuje se putovanjima i pisanju reportaža iz sveta. Njegovi radovi objavljivani su u važnim hrvatskim časopisima i dnevnim novinama, a održava i brojna predavanja o naučno-popularnim i geopolitičkim temama. Za prvu knjigu „Dunavski blues“ dobio je književnu nagradu „Rikard Jorgovanić“. Piše putopise, fikciju i kratke priče.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *