Jurij Revič

Jurij Revič (Yury Revich), u javnosti poznat i kao najveći mladi violinski virtuoz današnjice, „mladi Paganini“, učinio nam je čast gostujućiu novembru u Centru lepih umetnosti Guarnerius.

Mladi Moskovljanin, sa svoje 23 godine, može se pohvaliti mnogim uspesima i dostignućima. Već dugi niz godina nastupa širom sveta (Beč, Tokio, Njujork…), ostavljajući publiku i kritiku bez daha, sasvim opravdano, svirajući violinu lagano i predivno, kao da je deo njega. Sve komade izvodi savršeno, pa predstavlja užitak za slušaoce.

Jurij je svestrani umetnik, te je letos predstavio i svoj kratki film „Confusion“, u kom tumači glavnu ulogu, a takođe potpisuje i scenario.

Veliki deo svog vremena posvećuje afirmaciji svojih mladih kolega, kao promoter i ambasador Betoven centra i poznate Amadeus škole u Beču.

Takođe je i jedan od najmlađih univerzitetskih profesora u Evropi, s obzirom da je ove godine angažovan na bečkoj Muzičkoj akademiji.

Dobitnik je brojnih nagrada, kao što su prve nagrade na svim najznačajnijim međunarodnim takmičenjima, a takođe je i najmlađi dobitnik najuglednijeg ruskog priznanja-Medalje za veliki doprinos pronošenju slave Rusije i nacionalnog priznanja „Božićna zvezda“, koja mu je uručena od strane ruskog patrijarha Alekseja II.

Ovaj mladi genije, izdvojio je deo svog vremena, kako bismo saznali nešto više o njemu i omogućili Vama da se upoznate sa razmišljanjima jednog velikog svetskog umetnika, iz prve ruke. Uživajte.

Jurij Revic foto 2

Kako ste odlučili da počnete da svirate violinu? Da li je to bila Vaša želja ili želja porodice?

Bilo je to ovako. Nisam imao zaista previše izbora oko instrumenta jer potičem iz muzikalne porodice u kojoj svi sviraju violinu, od oca, preko dede, pradede, sestre i njenog supruga.

Kada su mi otac i majka, koja nije u muzičkim vodama, sa mojih pet godina dali prvu violinu odmah sam je zavoleo.

Da li ste ikada pomislili da ćete svirati van Vašeg grada i zemlje, da ćete dostići i svetsku slavu?

Zapravo, ne. Od malih nogu sam želeo da putujem i kada sam imao 17 godina odlučio sam da napustim svoju zemlju i preselim se u Beč. Smatram da je za sve ljude, posebno mlade, značajno da putuju, upoznaju druge kulture i drugačiji način života. Presrećan sam što mi je muzika koja je moja velika ljubav omogućila da posetim mnoge zemlje i upoznam interesantne ljude.

Pored nastupa, imate vremena i za profesorski angažman na Muzičkoj akademiji?

Baš tako. Trenutno sam na master studijama, ali sam istovremeno zaposlen i kao predavač.  Iskustvo sa druge strane katedre mi je jako zanimljivo i dragoceno. To što sam približno istih godina kao moji studenti mi dosta pomaže u obavljanju profesorskog posla.

Sve naše čitaoce zanima kako izgleda prosečan dan jednog svetski poznatog violiniste?

Svaki dan je drugačiji. Imam raznovrsne hobije, te se bavim snimanjem filmova, pišem, slikam. Takođe volim modu, volim da čitam, upoznajem nove ljude, umetnosti i izložbe. Sebe smatram renesansnim čovekom 21.veka, što znači da me zaokupljuju i druge stvari pored muzike.

Hoćete da kažete da imate osećaj kao da ste rođeni u pogrešno vreme?

Ja sam veoma moderna osoba koja sebe vidi kao umetnika koji ima mnogo različitih interesovanja.

Da li zbog toga što ste muzičar imate sklonosti i ka pevanju?

Kada sam bio mlađi voleo sam da pevam sa daljinskim upravljačem umesto mikrofona, ali nažalost nemam dobar glas te se time ne mogu pohvaliti.

Kada ste na sceni, malo komunicirate sa publikom. S druge strane stiče se utisak da ste violina i Vi jedno.

Da, ali volim i da pričam sa publikom o delima koja izvodim. Problem sa publikom u Srbiji je što slabije razume ruski. Ako bih pričao na engleskom ili nemačkom takođe bi moglo da dođe do nerazumevanja.

Generalno nisam od onih muzičara koji završe svoj nastup i odu u bekstejdž. Volim da razgovaram sa publikom i to radim sa zadovoljstvom.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *