Tradicionalni decembarski koncert Jovana Kolundžije

Koncert Majstori baroka i klasike održaće se u četvrtak 4. decembra od 20 časova u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Jedna od najdužih koncertnih tradicija u regionu, upravo je vezana za ime našeg velikog maestra, Jovana Kolundžiju. Osmu godinu zaredom,on će i ovog decembra pozdraviti svoju publiku u Kolarcu, a kaoina prethodna dva nastupa, scenu će podeliti sa svojim prijateljima iz našeg najuglednijeg kamernog ansambla Gudačsv. Đorđa.

Prateći ideju predstavljanja istaknutih muzičkih autora, i naredni koncert maestroKolundžija će posvetiti jednom od najpopularnijih kompozitora svih vremena – Antoniju Vivaldiju, miljeniku publike koja sa posebnim oduševljenjem pozdravlja izvođenja svih njegovih dela, ali jednog posebno – čuvenih „Godišnjih doba“, koja se dugo nisu našla na repertoaru maestra Kolundžije, a poznato je da ih izvodi sa izuzetnom virtuoznošću.

Sa željom da kroz svoju umetničku zadužbinu, Centar lepih umetnosti Guarnerius, kao i kroz svoje koncertne projekte, u našu zemlju dovede velika imena sa svetske muzičke scene, ovogodišnji koncert JovanaKolundžijedonosi pravu ekskluzivu – jedan od najpoznatijih i najcenjenijih flautista današnjice, maestro KLAUDIO ARIMANI (ClaudioArimany) iz Španije, biće drag gost Beograda i iste večeri će sa ansamblom Gudači sv. Đorđa, publici prirediti pravi muzički praznik, uz delaV. A. Mocarta, kompozitora po čijim je izvođenjima Arimani stekao svetsku slavu. Na programu koncerta naći će se Koncert za flautu u G-duru, kao i Andante u C-duru, čije će izvođenje biti prava retkost, s obzirom da se ne može čuti često, čak ni na svetskoj koncertnoj sceni.

2

Maestro Arimani jedanje od najuglednijih španskih solista. Nastupao je sa najvećim umetnicima našeg vremena, a smatraju ga naslednikom legendarnog flautiste Žana Pjera Rampala, sa kojim je Arimani često delio koncertnu scenu. Posle najprestižnijih koncertnih sala poput njujorškog Karnegi Hola, moskovske sale Čajkovski, sala Gavo i Plejel u Parizu i mnogih drugih, red je došao i na beogradski Kolarac, u kojem će maestro Arimani nastupiti po prvi put.

Pored vrhunskih visina do kojih su došli u svojim karijerama, maestra Kolundžiju i maestra Arimanija povezuje i to da su bili najbolji učenici velikih majstora – Kolundžija Henrika Šeringa, jednog od najboljih violinista svih vremena, a Arimani legendarnog Žan Pjer Rampala, jednog od najčuvenijih flautista ikada.

Ulaznice za koncert su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

3

Naš istaknuti violinista, maestro JOVAN KOLUNDŽIJA, u svojoj gotovo pet decenija dugoj karijeri, ima više od 4000 održanih koncerata u najprestižnijim salama na svim kontinentima. Dobitnik je najuglednijih i najvećih domaćih i međunarodnih nagrada, kao i društvenih priznanja. Svojom virtuoznošću i harizmom, decenijama osvaja svetsku publiku i kritiku. 2001. godine maestro Kolundžija je osnovao Centar lepih umetnosti  Guarnerius, koji je do sada ostvario više od umetničkih 750 projekata, a 2013. godine je odlukom Vlade Republike Srbije, proglašen za Ustanovu kulture od nacionalnog značaja.

Jedna od skorašnjih nagrada maestra Kolundžije, je ovogodišnje priznanje Menadžer godine u kulturi, dodeljeno za veliko angažovanje u bogaćenju kulturnog života regiona, kao i za podršku mladim talentima.

Decembra 2007. godine gala koncertom kojim je maestro Kolundžija proslavio svoj jubilej – 40 godina na sceni, započela je tradicija druženja sa publikom na Kolarcu i od tada svaki kraj godine obeleže ambiciozni i nesvakidašnji projekti našeg proslavljenog violiniste.

Maestro KLAUDIO ARIMANI je jedan od najuglednijih španskih umetnika, sa veoma uspešnom, višedecenijskom svetskom karijerom. Još kao mlad muzičar, zaslužio je epitet naslednika jednog od najpoznatijih flautista svih vremena, Žan-Pjer Rampala, koji je o Arimaniju govorio – “Jedan je od retkih virtuoza koji tehniku stavlja u službu muzikalnosti i osećajnosti. Malo njih ima to umeće. Radujem se svakom našem zajedničkom nastupu“.

Sarađivao jesa najvećim umetnicima i orkestrima našeg vremena, aizdvajamo Engleski kamerni orkestar, njujoršku Philharmonia Virtuosi, Berlin Philharmonic Atheneum QuartetIsrael Simphonietta, Ensemble Orchestral iz Pariza, Amadeus Chamber Orchestra, itd.  Arimanijevu bogatu diskografiju čine brojnanagrađivanaizdanja za kuće SonyClassical, Novalis.

Kritika ističe da Arimani interpretacije unosi čitav svoj karakter, njegova izvođenja su prepuna autentične strasti veličanstvenosti  (TheBostonGlobe).

5

Kamerni orkestar GUDAČI SV. ĐORĐA osnovan je 1992. godine i do danas, više generacija najeminentnijih umetnika su činile ovaj jedinstveni kamerni ansambl.

Gudači za sobom imaju više od 1600 koncertnih nastupa u zemlji, ali i širom Evrope, kao i veliki broj domaćih i internacionalnih priznanja. Svojim kvalitetom, posvećenošću i entuzijazmom ostvarili su saradnje sa solistima, dirigentima i kompozitorima svetske slave.

U svom dve decenije dugom radu, imali su brojne uspehe, a od nedavno dobijenih nagrada, izdvaja se priznanje uglednog magazina Muzika Klasika- Koncert godine za najuspešniji koncert održan u 2011. godini.

Gudači sv. Đorđa su partneri velikog projekta Beograd 2020 – evropska prestonica kulture, uz obrazloženje da « Gudači na najbolji način promovišu kreativni potencijal, životni stil i kulturnu ponudu Beograda, kao i njegov kosmopolitizam i multikulturalnost.

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *