Drevni čarobnjaci u Egiptu

Mnogi su čitali knjige o avanturama vitezova i njihovim susretima sa vešticama, i uživali u mnogim izdanjim knjiga epske fantastike, gde su glavni akteri čarobnjaci sa svojim ’’knjigama sa činima’’.

Svako od nas je poželeo da, u nekom trenutku, uz sebe ima knjigu sa činima koja bi imala rešenja na sve naše probleme.

Jedna takva beležnica napisana je na egipatskom koptskom jeziku, a nastala je u drevnom Egiptu pre oko 1300 godina. Nedavno je u potpunosti dešifrovana, otkrivši niz čini i invokacija (reči za prizivanje ili dozivanje, uglavnom korišćene u ritualima za prizivanje duhova).

Između ostalog, ’’Beležnica sa Ritualnim Moćima’’ kako su je naučnici nazvali, pripoveda čitaocima kako da bace ljubavne čini, kako se izbacuju zli duhovi (poznato i kao eksorcizam) i kako da se izleči takozvana ’’crna žutica’’ (smrtonosna bakterijalna infekcija koja se i dalje može naći u svetu).

Profesori Čok i Garner, naučnici sa Sidnejskog Univerziteta u Austrailiji, objasnili su da je u pitanju beležnica ’’stručnjaka za rituale’’ koji je verovatno praktikovao obrede opisane u primerku. Beležnica se sastoji od 20 listova pergamenta i zapravo predstavlja knjigu koju naučnici oslovljavaju sa ’’kodeks’’.

Drevna beležnica počinje sa dugom serijom invokacija koje se nastavljaju u crteže i reči koje imaju značenje moći. Uvod je posvećen božanskoj figuri pod imenom ’’Baktiota’’, čiji indentitet ostaje misterija. Rečenica počinje sa: ’’Ja ti se zahvaljujem i prizivam te, Baktiote: Veliki, kojem puno verujem; jedini koji je gospodar preko četrdeset i devet vrsta zmija.’’

Prema rečima profesora Gardnera, Baktiota predstavlja dvojaku vrednost. On reprezentuje veliku moć i gospodara sila materijalnog  carstva. Zatim se opisuje niz čini koje leče zaposednutost duhovima i pomažu u praksi pravljenja amajlija. Dalje tekst opisuje čini koje se koriste za uspeh u ljubavi i poslu.

Kako bi ste stvorili sliku kako to sve izgleda, dajemo jedan primer čini koje se opisuju u beležnici:

’’Da bi ste pokorili neku osobu, potrebno je da kažete naglas magičnu formulu stojeći iznad dva eksera, a onda da te ekstere zakucate na prag od kuće te osobe, po jedan sa leve i desne strane.’’

Poprilično jednostavno, zar ne?

Setijanci

Naučnici veruju da beležnica datira iz sedmog ili osmog veka nove ere, a tokom tog perioda mnogi Egipćani su bili hrišćanske vere, što objašnjava da se u njoj nalaze invokacije povezane sa likom Isusa.

Međutim, neke od invokacija se više povezuju sa grupom gnostičke sekte poznate kao Setijanci. Ova grupa se dosta proširila po Egiptu u vreme ranog hrišćanstva. Njihova ikona koju su obožavali i kojoj su se molili je bio treći sin Adama i Eve, Set. Dokaz njihovog prisustva u toku pisanja beležnice je invokacija koja daje uputstva za prizivanje sa rečima: ’’Set, Set, živi Hrist’’.

Istorijiski zapisi navode da su predstavnici crkve gledali Setijance kao heretike, što je dovelo do toga da ta grupa gnostika skoro potpuno nestane do sedmog veka nove ere.

Beležnica, sa primerima invokacija iz setijanske i hrišćanske vere, mogla bi da bude ustvari tranzicioni dokument, koji je napisan pre nego što je setijanska vera izumrla.

Naučnici takođe napominju da postoje slični tekstovi iz tog doba, koji imaju veoma mali procenat setijanskih odlika, a veliki procenat hrišćanskih, što dovodi do zaključka da ovaj dokument ne može biti mlađi od 1300 godina.

Koji ’’čarobnjak’’ je koristio beležnicu?

Osoba koja je koristila ovu beležnicu će nažalost ostati tajna za modernog čoveka. Međutim, postoji velika mogućnost da pisac i korisnik ovog dokumenta nije bio svešteno lice ili monah, uprkos religijskim sadržajem teksta.

Profesor Čot kaže da taj ’’stručnjak za rituale’’ nije morao biti povezan sa crkvom, ali da će njegov identitet biti sakriven od svih nas iz prostog razloga što u to doba ljudi su pazili da ne označavaju sebe sa rečima poput ’’čarobnjak’’ ili ’’veštac’’. Profesor je još i dodao da je tekst u beležnici napisan u takvom maniru da je bilo implicirano da se dokument koristi samo od strane muškaraca. Delovanje srednjovekovne inkvizicije može biti povezana sa ovom konstatacijom.

Poreklo beležnice

Kao i mnoge stvari u vezi sa ovim dokumentom, i poreklo same beležnice je velika misterija. Mekvari Univerzitet je 1981 godine, preuzeo dokument od trgovca antikvitetima iz Beča, Majkla Fakelmana. Međutim, na koji način je gospodin Falkelman došao do ovog dokumenta, ostaje nepoznato.

Prema rečima profesora Gardnera, po dijalektu i stilu pisanja koji je korišćen u dokumentu, može se predpostaviti da je poreklom iz Gornjeg Egipta, u oblastima Ašmuneina odnosno Hermopolisa. Danas se ovaj dokument nalazi u Muzeju Drevnih Kultura na Mekvari Univerzitetu u Sidneju, Australija.

Da li su Egipćani imali ideju o knjigama sa činima, koje bi rešile sve njihove probleme? Možda pokušaj da sve probleme rešimo uz par reči i par eksera, datira još iz doba drevnog Egipta. Bilo kako bilo, ta ideja se i dalje održala. Jedina razlika je što danas umesto što pokušavamo da praktikujemo jednostavne zamahe čarobnim štapićem sa izgovaranjem čudnih reči koje lome jezik, ipak se zadržavamo na mašti koju čitamo iz popularnih knjiga epske fantastike i škola za čarobnjaštvo.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *