ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2014

Festival novog filma i videa ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2014 održaće se od 9. do 13. decembra u Domu kulture Studentski grad. Ove godine je za takmičarski program prijavljeno gotovo 600 filmova iz celog sveta, od kojih su selektori Greg de Cuir (filmski kritičar i teoretičar) i Zoran Saveski (filmski autor) odabrali 46 filmova iz 17 zemalja za takmičarski program i 7 filmova za program Regionalni tokovi. Žiri u sastavu Karpo Godina (Slovenija), Sebastijan Kodolani (Mađarska) i Milutin Petrović, odabraće 10 najboljih filmova za Listu značajnih ostvarenja festivala čiji autori će biti gosti rezidencijalnog programa Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad u okviru koga će realizovati svoj novi film.

klif slika

Festival se otvara u utorak 9. decembra u 19 sati izložbom Vladimira Nikolića pod nazivom „Revolucija u Galeriji DKSG“. Poznat po umetničkim ostvarenjima u oblasti video arta, Nikolić ovim povodom kreira nestandardnu filmsku instalaciju kojom komentariše „ideološke pretpostavke kapitalizma čije negativne tendencije i posledice“, kako navodi autor, danas vidimo u punom svetlu, kada su nestale sve alternative, u kojem je svako za sebe, u kojem nema mesta solidarnosti, u kojem jedinka, idući samo prema sebi, ne stiže nikud“.

vladimir nikolic, revolucija

Nakon toga u 19:45 sledi otvaranje dokumentarne izložbe „Alternative film/video 1985/86“, koju su priredili Miodrag Miloševič i Nikola Đurić, a od 20 časova počinje audio vizuelni performans Ivana Marušića Klifa, Alena Sinkauza, Nenada Sinkauza i Miroslava Piškulića pod nazivom „343rd day of the year“. Prvi takmičarski program počinje istog dana od 21 čas.

Od 1985. kada je festival otvorio vrata umetnicima koji su svoje vizuelne ideje ostvarivali u naizgled drugačijem mediju – videu, ALTERNATIVE prate aktuelne tendencije u ovim oblastima, te će u fokusu istraživača, autora i publike ove godine biti snažan upliv estetike, videa u filmsku estetiku i obrnuto „Prateći programi ovogodišnjeg festivala posvećeni su jugoslovenskim autorima i umetnicima koji su film i vdeo shvatali kao medije koji suslični, kao medije koji se dodiruju i prožimaju i kaomedije koji će jednog dana promeniti svoja svojstva i od hemijskog i elektronskog analognog postati jedan – digitalan“, ističe se u tekstu Miodraga Miloševića, direktora festivala.

We Are Become Death, Jean-Gabriel Periot

Tokom pet dana festivala publika će imati priliku da prisustvuje bogatom pratećem programu, retrospektivi 8mm eksperiment Karpa Godine i Davorina Marca, zatim programu Hrvatski eksperimentalni film video koji će predstaviti Diana Nenadić,  predstavljanju Međunarodne video kolonije Ohridu 1989 (Gena Teodosijevska) i Video kolonije Motovun (Branka Benčić). Program Putovanja Gabora Bodija, od reprodukcije do produkcije će predstaviti Sebestyén Kodolányi, a Novi švajcarski film predstaviće Patrick Huber (VIDEOEX, Zürich). Na okruglim stolovima će učestvovati renomirani filmski autori, kritičari, teoretičari i predavači iz regiona, a razmatraće se teme „Film i video“i „Alternativni film u regionu“.

U četvrtak,11. decembra biće održan 3. Alternative film/video istraživački forum, koji će moderirati Greg de Cuir, a učestvovaće: Xavier García Bardón (kustos i doktorant, Université de Paris 3 Sorbonne Nouvelle), Danijela Purešević (programski urednik, Radio-televizija Srbija), Paula Albuquerque (umetnik i doktorant, University of Amsterdam/Gerrit Rietveld Academy), Anna Zett (umetnik, Berlin), Bruce Checefsky (umetnik i reditelj, Reinberger Galleries, Cleveland Institute of Art), Rinaldo Censi (pisac i kustos, Bologna/Milano), Katrin Mundt (kustos, goEast Wiesbaden), Ana Barroso (umetnik i doktorant, University of Lisbon), Marc Siegel (profesor, Goethe-University, Frankfurt), Miriam De Rosa (predavač, Università Cattolica del Sacro Cuore-Milano).

Na završnici festivala u subotu1 3. decembra u 21 sat, nakon pretpremijere eksperimentalnog filma Petlja Milutina Petrovića, biće prikazani filmovi koji su se našli na Listi značajnih ostvarenja festivala Alternative film/video 2014 i čiji će autori imatipriliku da realizuju novi film u produkciji Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad.

Festival ALTERNATIVE FILM, pokrenut je 1982. u Akademskom filmskom centru Doma kulture Studentski grad kao jugoslovenski festival sa idejom da „zabeleži i teorijski definiše kretanja i, da ukaže na istinske vrednosti i nove stvaralačke mogućnosti u oblasti alternativnog filma“ (eksperimentalni, istraživački, avangardni, lični film …). Prekinut ratom u Jugoslaviji početkom devedesetih godina prošlog veka, obnovljen je 2003. kao regionalni festival uspostavljajući pokidane veze i nastavljajući da bude spona među stvaraocima ex-jugoslovenskih prostora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *