Zemlja lala i kanala

Zemlja političkih, verskih i seksualnih sloboda. Zemlja bez diskriminacija, zemlja „na dva točka“, zemlja klompi, vetrenjača

holandijaI tako u nedogled. Koliko samo osobenosti može imati jedna mala država sa nešto više od 42 000 kmpovršine, na nadmorskoj visini ispod nivoa mora, a istovremeno okarakterisana kao jedan od najvažnijih faktora Evrope i Evropske Unije? Fascinantno, zar ne?

Na samom severu Evrope, kao jedna od tri zemlje Beneluksa, nalazi se Holandija. Nakon veka kraljica, Holandija je u aprilu prošle godine konačno dobila kralja. Državno uređenje samo je jedno od mnogih „zanimljivosti“ koje krase kraljevinu Holandiju, a koje su nepoznane nama i, verujem mnogim drugim evropskim državama. Na šta prvo pomislite na pomen Amsterdama? Više od polovine stanovnika Amsterdama čine stranci, pripadnici različitih nacija, različite boje kože i različitih veroispovesti. Grad različitosti, stecište velikog broja kultura, oslobođen od stega, objedinio je u sebi jedinstven način življenja svih svojih stanovnika. Kanali i mostovi, „Coffee shop“, ulica „Devetki“, zatim Kalverstraat, „Red light“, samo su neke od osobenosti koje se sreću u ovoj evropskoj prestonici.

Jedinstvena arhitektura holandskih gradova, posledica je, pre svega, ogromnog broja umetnika koji su stasali na području Holandije. Čuveni Jan Vermer i još čuveniji Rembrant, imena čija se originalna dela još uvek čuvaju u poznatim holandskim muzejima.

Ma koliko to neverovatno zvučalo, sa jako lošom i teško podnošljivom klimom, kao i sa samo šezdesetak sunčanih dana godišnje, Holanđani su nacija koju karakteriše izuzetno pozitivan životni stav. I ne samo to, pozitivan stav prema drugim ljudima nešto je što ih takođe krasi. Nikada vam se neće sresti pogled sa jednim Holanđaninom, a da vam on srdačno ne uzvrati osmehom. Teško zamislivo, ali je zaista tako. Ono što vlada među pripadnicima ove nacije i ljudima koji žive na njihovom tlu jeste jedna jako prijatna životna atmosfera.

Druga, značajna karakteristika Holanđana je njihova praktičnost. Ne trošiti prostor, ne trošiti vreme, ne trošiti novac bez potrebe. Da li ste ikada upoznali nekog stanovnika našeg podneblja sličnog razmišljanja? Jako teško…

Holanđani su i u XXI veku očuvali tradiciju i zadržali sve ono što ih je kroz vekove činilo posebnim. Polja, ne samo lala, već i mnogobrojnog drugog cveća, sreću se samo u Holandiji, naročito u tzv. Keukenhof prolećnom vrtu, koji je za posetioce otvoren samo tri meseca u toku godine. Radionice za izradu čuvenih drvenih klompi nalaze se duž mnogih ulica holandskih gradova, a na pijacama se mogu kupiti, tog trenutka napravljeni, Stroopwafel, kolači koji se takođe mogu naći samo u Holandiji.

Značajno je istaći i poštovanje koje Holanđani iskazuju prema svojoj vladajućoj, kraljevskoj porodici. Svake godine, 30. aprila održava se niz svečanosti povodom rođendana, sada već bivše kraljice, Beatriks. Iako je zaista rođena drugog datuma, datum njenog preuzimanja vlasti (1980. godine) proglašen je oficijalnim praznikom Holandije i svake godine se obeležava kao „Kraljičin dan“. Mada neki izvori navode da praznik postoji još od 30. aprila 1949. godine, dana kada je kraljica Julijana preuzela vlast. Kraljičin dan ili, kako ga oni nazivaju, Koninginnedag, dan je kada Holanđani postaju sve ono što inače nisu, dan kad sebi daju oduška od svakodnevnice i kada im je sve dozvoljeno, a sve u cilju što veselije proslave nacionalnog praznika. Ispoštovati tradiciju je i u ovom slučaju na prvom mestu, svaki „pravi“ Holanđanin je tog dana obučen u nacionalnu boju, narandžastu. Narandžasti haos, kako ga posmatrači nazivaju, izaziva što nevericu, što oduševljenje. Ali, takvi su Holanđani, narod bez predrasuda, rekla bih.

U svakom slučaju, narodi na severu Evropu karakterišu se određenim, specifičnim načinom života. Vodeći se parolom: „Ako ne mogu da ti pomognem, neću ti ni odmagati“, kako mi to kažemo, oni „gledaju svoja posla“. Iako će mnogi reći da su hladni i nezainteresovani, njihova je srdačnost, iako retka, zaista iskrena. Za sve one koji žele da je osete, ali i da ostanu, bilo začuđeni, bilo oduševljeni njihovim načinom života i stvarima koje su im svojstvene i po kojima su jedinstveni, savetujem da posete ovu zemlju lala i kanala, zemlju različitih sloboda, zemlju koja je, može reći, nekada u suprotnosti sa samom sobom i, ono po čemu je najpoznatija, zemlju bicikala.

[print_gllr id=19261]

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *