DOBRE NAVIKE 4 – Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

Nezavisna umetnička asocijacija Remont u subotu 13. decembra nastavlja sa realizacijom projekta Dobre navike.
Projekat Dobre navike posvećen je svim ljubiteljima savremene umetnosti i drugim zainteresovanim građanima koji imaju potrebu i želju da poboljšaju svoj kvalitet života i da se na kreativan način upoznaju sa savremenim kretanjima u vizuelnoj umetnosti.

Svaka šetnja započinje uvodnim predavanjem o savremenoj umetničkoj sceni i predstavljanjem tekuće izložbe u Remont galeriji, a zatim slede posete izabranim izložbama gde goste dočekuje domaćin prostora (umetnik, kustos). Želja nam je da na ovaj način animiramo građane da više posećuju izložbe i da im na stručan i jednostavan način približimo savremenu umetničku praksu. Za svaku šetnju, ali i za individualne posete, pripremljen je štampani letak sa više informacija o izabranim izložbama i preporukama za posetu.

Broj učesnika u šetnji je ograničen na 12 osoba a prijave se dostavljaju dan pre, odnosno do petka, 12. decembra u 14 časova na e-mail remont@remont.net, ili telefonom + 381 11 32 23 406, + 381 69 32 23 533.

Program:

11h

Galerija Remont, Maršala Birjuzova 7

TANJA JURIČAN

“HRONOTOP: REMONT, 2014.”

3. 12. – 24. 12. 2014.

Mlada umetnica Tanja Juričan (1980), svoj projekat bazira na kulturi sećanja, odnosno memorije jednog, u ovom slučaju galerijskog prostora. Tokom 2014. godine Tanja je pratila sve programe koji su se dešavali u prostoru Remont galerije, pravila video, foto i audio dokumentaciju stvarajući arhivu fizičkih i mentalnih tragova „života“ jednog galerijskog prostora.  Od prikupljenog materijala izloženom dokumentacijom pravi svojevrsnu skulpturu u formi vunenog veza prativši rekonstrukcijama događaje koji su obeležili proteklu izlagačku godinu. Suprotstavljajući fizički i konceptualni prostor galerije forma rada otkriva se i nudi kao evokacija različitih nivoa vremena u reprezentativnom smislu, rezultirajući mapom nedostajućih objekata, upražnjenih mesta i odsustava. Izlažući vreme kao jedini tekst o nedostajućim sadržajima, rad provocira uloge memorisanja, mapiranja i arhiviranja, metaforički se obraćajući statusu i funkciji umetnika, umetnosti i umetničkog, pripovedačkog prostora.

Tanja Juričanin diplomirala je slikarstvo na Fakultetu Likovnih umetnosti u Beogradu (2009). Trenutno studentkinja na doktorskim (interdisciplinarnim) umetničkim studijama, pri Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

12h

Galerija Podroom, Trg republike 5

SAŠA TKAČENKO

TKANINA

20. 11. – 13. 12. 2014.

Izložba Tkanina (Fabric) predstavlja rezultate procesa istraživanja scenografije javnog prostora, koji je vizuelni umetnik Saša Tkačenko započeo tokom šestonedeljnog boravka u Njujorku u The International Studio & Curatorial Program (ISCP) i realizuje se u okviru Nagrade Dimitrije Basičević Mangelos za 2013. godinu.

Izložba artikuliše Tkačenkovo ispitivanje prostora, isprva sprovedeno kroz sekvence kratkih, noćnih video zapisa arhitekture prizora njujorških ulica, koje se razvilo u studiju, obuhvatajući više od stotinu polaroida. Tehnički ograničene mogućnosti polaroid fotografije (slaba osetljivost foto sočiva i nemogućnost kontrolisanja ishoda fotografskog procesa) uz nepovoljne uslove noćnog osvetljenja poslužili su mu kao adekvatan okvir za tretiranje prizora i njegovo prevođenje u sliku. Kao rezultat nastala je serija polaroid fotografija koje ukidaju prizor razapete američke zastave (jednog od dominantnih označitelja javnog prostora u ovom gradu, koji bitno uređuju njegovu pojavnost), svodeći ga na nivo destabilizovanog objekta, istovremeno istučući njegovu materijalnost.

Izložba Fabric obuhvata tri celine koje na različite načine tretiraju zastavu Sjedinjenih Američkih Država kao objekat lišen simboličkih i ideoloških značenja…

13h

Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti , Knez Mihailova 53

MARIELA CVETIĆ

Izložba/instalacija  Knez Mihailova 53, Knez Mihailova 53

8. 12. – 20. 12. 2014.

Instalacija/izložba Knez Mihailova 53, Knez Mihailova 53 je projekat rađen za prostor Galerije Fakulteta likovnih umetnosti i njime se obeležava 35 godinana rada Galerije FLU.

U prostoru Galerije (približno na polovini njene dužine) između dva stupca i tavanske grede – prostoru koji je identičan po dimenzijama ulaznom portalu – je instalacija od čipkanih (mašinski proizvedenih) zavesa. Portal galerije (vrata i izlog/prozor) je “transliran” i izveden-sašiven od čipke po simplifikovanom crtežu portala: on i portal od čipke postaju dvojnici. Crtež zadržava u razmeri 1:1 sve njegove glavne karakteristike – dimenzije vrata, prozora, podrumskih otvora, firangi –  kako u ravni, tako i po dubini. Kroz otvorena vrata “zida od čipke” se prolazi iz jednog u drugi deo Galerije, a budući da je delimično transparentan, iz jednog prostora se vidi drugi.

Projekat povezuje spoljašnji javni prostor (ulice) i događanja u njemu i unutrašnji javni prostor (galerije). Istovremeno, ispituje i unutrašnji prostor privatne kuće Marka Stojanovića u originalnom projektu arhitekte Konstantina Jovanovića rađenog 1889. godine, pre nego što je ona postala zgrada FLU, a prostor instalacije – prostor Galerije.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *