Tri gracije ovog vikenda u Guarneriusu

Tri gracije

Tri sjajne mlade umetnice, jedne od najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, će ovog vikenda imati svoje solističke resitale u Centru lepih umetnosti Guarnerius.

U okviru ciklusa koncerata FMU i Guarnerius nagrađuju, koji pod pokroviteljstvom Kompanije Nelt živi svoju treću sezonu, u petak, 12. decembra publici će se predstaviti flautistkinja Minja Marčetić, usubotu,13. decembra violinistkinja Anja Popović, dok će uponedeljak,15. decembra koncertni prostor biti rezervisan za flautistkinju Ana Mariju Banović.

Ove mlade dame su dobitnice najvećih priznanja na prestižnim takmičenjima, a već su imale priliku da koncertno ili kroz majstorske radionice, sarađuju sa uglednim umetnicima, na domaćoj i inostranoj sceni.

Devojke su takođe i dobitnice nagrada iz fondova Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, za izuzetne uspehe koje su postigle na svojim katedrama.

Svi koncerti počinju u 20 časova, a ulaz je slobodan.

Flautistkinja Minja Marčetić je tokom školovanja, kao solista ili član kamernih sastava, osvajala značajne nagrade i prestižne stipendije, u zemlji i inostranstvu. Na beogradskom Fakultetu muzičke umetnosti, diplomirala je kao student generacije, u klasi vanrednog prof. Miomira Simonovića. Uz klavirsku saradnju Dragane Raić, Minja će izvesti kompozicije Karg-Elerta, Mocarta i Mesijana.

Anja Popović, mlada beogradska violinistkinja, do sada je osvojila veliki broj nagrada na uglednim takmičenjima, a na završnoj godini osnovnih studija, dobila je i nagradu iz fonda „Merima Dragutinović“, za postignut najbolji uspeh iz violine. Pored zapaženih solističkih nastupa, velike uspehe beleži i sa triom Virtus, sa kojim takođe osvaja priznanja. Uz pijanistkinju Ivanu Pavlović, za svoj prvi koncert u Guarneriusu, Anja je odabrala virtuozan program, sastavljen od kompozicija Mocarta i Prokofjeva.

Flautistkinja Ana Mariju Banović od prvih školskih dana niže uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a posle osnovnih i master studija koje je sa najvišim ocenama završila u Beogradu (klasa prof. Ljubiše Jovanovića), svoje usavršavanje nastavlja kod čuvenog prof. Feliksa Renglija u Bazelu. Ana Marija u Švajcarskoj beleži i bogatu koncertnu aktivnost, uz dobre kritike. Sa svoj novi susret sa beogradskom publikom, odabrala je kompozicije Grgina, Holigera, Čajkovskog i Vidora, koje će izvesti uz klavirsku saradnju Meri Bojić Radojčić.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *