Nagrade za najbolje kostimirane posetioce izložbe – izložba Comics, Manga & co.

U Plakat_01putujućoj izložbi Comics, Manga & co, koju su koncipirali Goethe Institut i Matijas Šnajder, predstavljene su 2 generacije nemačkih crtača stripa: strip-avangarda, koja je utabala put za razvoj samostalne nemačke strip-kulture, kao i generacija mlađih strip crtača, čija izdanja odlikuju novi estetski i pripovedački aspekti. Izložbu će otvoriti direktor Goethe-Instituta dr Matijas Miler-Viferig.

Uprkos dugoj tradiciji, nemački crtači stripa su se do sredine devedesetih godina pretežno orijentisali ka pripovedačkoj i stilskoj formi francuske ili američke strip-kulture. “Nemački strip je ponovo tu“, piše Andreas Plathaus u kataloškom eseju i to, između ostalog, povezuje sa ponovnim ujedinjenjem Nemačke, jer, pre svega su crtači i umetnici iz bivše DDR ti koji su se pobrinuli za nove estetske impulse, osvrćući se s jedne strane na tradicionalne grafičke i štamparske postupke, a s druge strane, koristeći aktuelne umetničke forme poput ulične umetnosti ili kompjuterske grafike.

Goethe Institut dodeljuje dve stipendije za učenje nemačkog jezika za dva posetioca na otvaranju izložbe stripova Comics, Manga & co. 15. decembra u 19 sati u čitaonici E Doma kulture Studentski grad. Stipendije će biti dodeljene jednom momku i jednoj devojci (16+) koji se najviše potrude I kostimiraju se u skladu sa strip junacima po sopstvenom izboru. Nagrađeni posetioci dobiće priliku da započnu učenje nemačkog jezika u februaru 2015.godine (prijava u januaru 2015).

Plakat_05a  Plakat_03a

Plakat_04a

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *