Reci mi koliko čitaš i reći ću ti kakav si

Jedan od najlakših načina da pametno iskoristite vreme i ulepšate sebi život jeste čitanje knjiga. Još su stari Grci književnost smatrali najlepšom i najuzvišenijom, a njena lepota se očuvala do danas.

Prvo što dobijamo čitajući knjige je od neprocenljive vrednosti: to je znanje. Sve što pročitamo možemo nekada iskoristiti i nikada ne znamo kada će nam koja informacija zatrebati. U životu se dešava da izgubimo posao, zdravlje, novac, jedino što nam niko nikada ne može oduzeti je ono što znamo.

1 (1)

Moderno vreme zahteva da često radimo više stvari istovremeno, na primer, u isto vreme pijemo kafu, proveravamo elektronsku poštu, pratimo dešavanja na društvenim mrežama i dr. Kada čitamo, sva naša pažnja usmerena je na samo jednu jedinu stvar – razumevanje onoga što smo pročitali. Time poboljšavamo koncentraciju. Da biste ovo proverili, pokušajte sledeće: dok ispijate jutarnju kafu ili putujete gradskim prevozom na posao, bar 10-15 minuta čitajte neku knjigu. Vrlo brzo ćete primetiti da se na poslu mnogo lakše fokusirate na zadatke koje treba da završite.

Još jedna prednost je to što vežbamo svoju memoriju i razvijamo sposobnost analitičkog mišljenja. Mozak neprestano obrađuje informacije, pamtimo činjenice, likove, detalje, događaje, analiziramo ih i povezujemo u celinu.

Čitanjem bogatite svoj rečnik. Pravilan govor i bogat vokabular biće vam od velike pomoći u svim sferama života, od poslovnog sastanka do neformalnih razgovora sa prijateljima. Vaše samopouzdanje će se povećati, bićete obrazovaniji i umećete lakše i ekspresivnije da iskažete ono što želite.

2 (1)

Nema boljeg načina da se oslobodite stresa. Bilo da se odlučite za poeziju, pripovetku ili roman, pomoći će vam da se opustite i zavirite u jedan novi svet. Dokazano je da čitanje snižava krvni pritisak, pozitivno utiče na raspoloženje i stvara osećaj smirenosti.

Ne morate trošiti mnogo novca, jer su danas knjige dostupne svuda: sve što vas zanima vrlo lako možete naći u knjižarama i bibliotekama, ali i na internetu, u elektronskom izdanju.

Ivo Andrić je zapisao: Ostati ravnodušan prema knjizi znači lakomisleno osiromašiti svoj život. Koliko su ove reči istinite shvatićete već idući put kada uzmete knjigu u ruke. Neka vam čitanje postane navika.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *